%27Steen+in+vijver%27+met+spandoeken
Nieuws
© Branko de Lang

'Steen in vijver' met spandoeken

Dat het een kwestie is van een lange adem, beseft Piet Hermus als geen ander. 'Maar je moet een keer die steen in de vijver gooien, anders gebeurt er sowieso niets', doelt hij op de vijf spandoeken die deze week langs de A16 zijn geparkeerd voor de campagne Kiesklimaat.nu.

Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek en inmiddels bekend voorvechter van de stelling 'Boeren hebben een oplossing', nam het initiatief voor de spandoeken. Daarop staan vijf boeren, inclusief ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, die de snelwegpassanten toespreken met slogans als 'Onze gewassen verdrogen ook steeds vaker', 'Bomen en gewassen nemen C02 op' en 'Het klimaat verandert nu al'.

Hermus: 'We doen dit samen met Urgenda. Voor de klimaatmars naar Parijs hebben we als ZLTO het spandoek van 'Boeren hebben een oplossing' laten maken. Het gaat om bewustwording. In Parijs is dat klimaatverdrag gesloten en dan moet je daarnaar handelen.'

Politiek opvoeden

De spandoeken staan op boerenland pal naast de drukke verkeersader tussen Moerdijk en knooppunt Zonzeel. Op de doeken prijken, naast Hermus en Huijbers, de agrarische ondernemers Örjan Schrauwen, Hubert Pals en Margreet en Dingeman Burgers. 'Wij kunnen wel in eigen kleine kring blijven praten dat we goed bezig zijn, maar je moet ook en vooral de politiek opvoeden. Met de verkiezingen voor de deur is dit een goed moment.'

Hermus: 'Dit dient geen commercieel belang, anders dan het behoud van de aarde. Het is een signaal naar politici en burgers. Alle reuring die dit teweegbrengt, is positief.'
Voor bushokjes zijn er posters ontwikkeld met de boodschap van Huijbers.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer