Groningse+boeren+lopen+mee+in+fakkeltocht
Nieuws
© Geert Job Sevink

Groningse boeren lopen mee in fakkeltocht

Tientallen boeren uit het aardbevingsgebied liepen dinsdagavond mee in de fakkeltocht in de stad Groningen, georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging.

Melkveehoudster Nely Schutte uit Zeerijp was een van de deelnemers aan de fakkeloptocht. 'We hebben hiermee de aardbevingsproblematiek op de kaart gezet. Dat we live in de opening in het achtuurjournaal waren, was goed.'

'Het is belangrijk dat er een statement wordt gemaakt zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bij boerderijen gaat het vaker om complexere schades in tegenstelling tot woningen', zegt Schutte die namens LTO Noord in het Gasberaad zit. Het Gasberaad ondersteunde de fakkeltocht en behartigt de belangen van verschillende maatschappelijke organisaties als welstandsorganisatie Libau, maar ook de Groningse dorpen. 'We hebben de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders onlangs geadviseerd om nader onderzoek te doen naar ongelijkmatige bodemdaling in het gebied.'

Verschillende organisaties, waaronder LTO Noord regio Noord, hadden hun leden opgeroepen om naar de fakkeltocht in het centrum van Groningen te komen. Ruim vierduizend mensen deden mee aan de optocht.

Freek de Jonge

Cabaretier Freek de Jonge bood zijn negenpuntenplan voor het aardbevingsgebied aan. Hij steekt met verschillende bijeenkomsten in Groningen de bewoners een hart onder de riem. 'Freek heeft de boel wakker geschud. Hij zet zich tomeloos in.'

De kritiek van enkele collega-boeren dat de agrarische sector met sociale bijeenkomsten als de fakkeloptochten weinig bereikt, is volgens Schutte niet terecht. 'We zijn in Groningen niet gewend om te demonstreren. Zeker boeren niet. Maar we moeten als boeren ook niet op een eilandje gaan zitten. We maken deel uit van de samenleving. Dan moet je ook samen optrekken en elkaar informeren. Juist die verbindende factor is erg belangrijk', vindt ze.

Overleg met NAM

'Natuurlijk is ook het zakelijk aspect van belang. Maar daar zit LTO Noord goed bovenop, met bijvoorbeeld het overleg met de NAM en de Nationaal Coördinator Groningen over het programma 'Groninger Schuren en Stallen'.'

Schutte is tevreden over het verloop van de tocht. 'Het was een gemoedelijk gebeuren, dat goed georganiseerd was. Het heeft een heleboel pers gehaald. Dat we nu meer landelijk op de kaart staan hebben we gewoon nodig.'

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer