%27TTIP%2Donderhandelingen+feitelijk+mislukt%27
Nieuws
© Web.de

'TTIP-onderhandelingen feitelijk mislukt'

De gesprekken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn mislukt. Dat heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel zondag gezegd in een interview met de ZDF.

Volgens Gabriel zit er weinig schot in de gesprekken. 'Als je het mij vraagt, zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, ook al wil niemand dat echt toegeven', zei de vicekanselier. In maar liefst veertien gespreksrondes die de afgelopen jaren zijn gehouden, is er volgens hem over geen van de beoogde 27 hoofdstukken van het verdrag overeenstemming bereikt.

Gabriel was een stuk positiever over CETA, een verdrag waarover de EU met Canada in gesprek is. Wel toonde hij zich gefrustreerd dat TTIP en CETA vaak op één hoop worden gegooid. 'Het debat is erg lastig geweest, omdat de overeenkomst met de VS en die met Canada over één kam worden geschoren. Dat is verkeerd.'

Milieudefensie

Milieudefensie toont zich verheugd over de uitspraken van Gabriel. 'Een einde aan TTIP zou geweldig zijn', zegt de organisatie in een reactie. 'Dan kunnen Amerikaanse bedrijven straks geen miljardenclaims indienen tegen ons land wanneer wij vervuilende bedrijvigheid aan banden leggen. Wij hopen dat het mislukken van de onderhandelingen ertoe leidt dat de EU het roer omgooit en mens en milieu boven handel stelt.'

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer