DLV: Einde POR-regeling drijft prijs dierrechten op

Deelnemers aan de POR-regeling die in 2018 een gelijk aan tal dieren willen houden als in 2017 moeten dierrechten kopen of huren.

DLV%3A+Einde+POR%2Dregeling+drijft+prijs+dierrechten+op
© Marcel Bekken

Dit werkt prijsopdrijvend, stelt Gerben Schrijver, adviseur bij DLV Advies.

Schrijver: 'Als een bedrijf is uitgebreid van 3000 naar 6000 vleesvarkens, dan moet een varkenshouder nog 1500 rechten kopen. Bij de huidige prijzen komt dat al snel neer op een investering van ruim een ton.'

De prijs van varkensrechten liep deze week al op met 15 euro naar 70 euro per recht.Als alternatief ziet de adviseur Intensief bij DLV Advies het minderen in dieraantallen, bijvoorbeeld door het omschakelen naar een concept. Wat de beste oplossing is, moet per bedrijf bekeken worden.

Mestoverschot volledig verwerken

Varkens- en pluimveehouders die hun mestoverschot volledig verwerken, kwamen met de POR-regeling bij bedrijfsuitbreiding in aanmerking voor een ontheffing voor 50 procent van de dierrechten die voor de uitbreiding nodig waren.

Er is veel gebruik gemaakt van de in 2015 opengestelde POR-regeling. De 1,2 miljoen pluimveerechten waren een maand na de openstelling al verbruikt. Er waren tevens 121.622 varkensrechten beschikbaar. In totaal kom dit neer op 1,6 miljoen kg fosfaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer