'Hygiëne varkensbedrijf voor sector nu allerbelangrijkste'

Nu er op enkele varkensbedrijven een besmetting is met het PED-virus is het zaak om hygiëne op één te zetten, adviseert vakgroepvoorzitter William Meulendijks. 'Niet alleen in je eigen belang, maar in het belang van de hele sector.'

%27Hygi%C3%ABne+varkensbedrijf+voor+sector+nu+allerbelangrijkste%27
© Twan Wiermans

Meulendijks wil eerst alle commotie een beetje temperen: 'De media springen er gelijk op, maar er is geen 'uitbraak'. Er is eigenlijk niets bijzonders aan de hand. Een paar bedrijven zijn besmet met de milde variant van het virus. Besmette biggen worden gewoon weer beter. Het is nu weer gewoon rustig.'

In Nederland zijn nu (dinsdag, red.) drie zeugenbedrijven besmet met het PED-virus. Op het eerste besmette bedrijf is een deel van de afdelingen met varkens niet besmet geraakt. Op het tweede bedrijf zijn wel alle afdelingen varkens besmet geraakt. De derde besmetting is op een zeugenbedrijf met een 3-wekensysteem.

Nederlandse variant

Een besmetting met het PED-virus komt vaker voor in Nederland. Vorig jaar waren er besmettingen in het Noorden van het land, nu in Brabant. De Nederlandse variant van het virus is niet te vergelijken met het de meer schadelijke variant die onder meer in de Verenigde Staten voorkomt, legt de vakgroepvoorzitter uit. 'De Nederlandse variant is te genezen en goed klein te houden.'

Dat betekent niet dat varkenshouders de ziekte moeten onderschatten, benadrukt Meulendijks. 'Om het virus buiten de deur te houden staat hygiëne op nummer één. Dat is het belangrijkste. Wees daar alert op. Dan is het virus goed buiten de deur te houden.' Hij adviseert varkenshouders daarom om het hygiëneprotocol te volgen dat op de website van de GD staat.

Alert

Meulendijks vindt het vanzelfsprekend dat de ziekte nu het gesprek van de dag is bij varkenshouders. 'Iedereen heeft het er nu over. Dat is op zich goed; het maakt mensen alerter. Als je nu door de stal loopt denk je misschien eerder: 'Hé, dat moet ik toch eens aanpassen'.

'Als het lang goed gaat bestaat het risico dat je op bepaalde dingen minder scherp wordt. Dat is ook zo bij andere dierziekten. Hygiëne is super belangrijk.' Hij adviseert varkenshouders om de informatie op de website van de GD goed te blijven volgen.

Goed communiceren

Varkenshouders die zelf te maken krijgen met een besmetting, adviseert hij om goed te communiceren met hun dierenarts. Meulendijks: 'Laat het niet verder gaan. Meldt het gelijk en neem maatregelen. Daar zijn we als varkenshouders allemaal bij gebaat. Neem niet alleen verantwoordelijkheid voor je eigen bedrijf, maar voor de hele sector.'

Niet alleen de dierenarts moet het weten, maar alle erfbetreders, want de ziekte is heel besmettelijk. Vooral verspreiding via mestdeeltjes vormt een risico. Het virus slaat in Nederland vooral toe in de winter. Daar zijn twee oorzaken voor. De eerste is dat het virus bij lage temperaturen langer overleeft.

De tweede oorzaak is dat bij kou en zeker bij vorst het schoonspuiten van auto's en dergelijke lastiger is. Soms gebeurt dat daarom niet of minder nauwkeurig. Meulendijks is daarom blij dat de vorst voorlopig over is. 'Het is nu hopen op beter weer.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer