Woede over eenzijdig opheffen POR door Van Dam

Nederlandse belangenbehartigers in de varkens- en pluimveehouderij zijn woest omdat staatssecretaris Martijn van Dam de POR-regeling na 31 december niet meer verlengt.

Woede+over+eenzijdig+opheffen+POR+door+Van+Dam
© Nieuwe Oogst

Van Dam maakte dit vrijdag bekend in de Kamerbrief over het fosfaatreductieplan van de melkveehouderij.

Het besluit komt als een volslagen verrassing en is zonder overleg tot stand gekomen. LTO-Pluimveehouderij/NOP, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO-Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) noemen die handelswijze van Van Dam onacceptabel.

Geen stijl

Eric Hubers, vakgroep voorzitter Pluimveehouderij/NOP en voorzitter van de NVP Hennie de Haan reageren verbolgen. 'We waren hier totaal niet van op de hoogte terwijl wij de laatste tijd bijna dagelijks contact hebben met het ministerie over de pluimveehouderij.'

Ook Eric Douma en Ingrid Jansen van LTO Varkenshouderij en NVV noemen de handelswijze van Van Dam geen stijl. 'Nu zijn wij pas op het allerlaatste moment in kennis gesteld van de plannen. Wij vinden dit onacceptabel.'

Besluitvorming

LTO-Pluimveehouderij/NOP, NVP, LTO-Varkenshouderij en NVV keuren de handelswijze van het ministerie van Economische Zaken volledig af. De belangenbehartigers wijzen er op dat deze handelswijze niet passend is hoe normaliter wordt samengewerkt met het ministerie.

Normaal komt besluitvorming in gezamenlijkheid tot stand komt. Hubers, De Haan, Douma en Jansen roepen Van Dam in het licht hiervan dan ook op om het besluit terug te draaien en alsnog in overleg te treden met de sectoren.

'Wanneer de staatssecretaris daartoe niet bereid is, beraden wij ons op vervolgstappen', aldus de voorzitters van de belangenorganisaties van de pluimveesector en varkenssector. Intussen heeft ook de politiek gehoor gegeven aan de noodoproep. CDA Kamerlid Jaco Geurts heeft een debat hierover aangevraagd.

De POR-regeling (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) stamt nog uit de tijd dat wijlen Wien van den Brink LPF Kamerlid was. In januari 2015 is de regeling voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee.

De regeling bood toen ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten en houdt in dat zonder dierrechten mag worden uitgebreid mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet.

Het afschaffen van deze regeling treft juist de pluimvee- en varkenshouders die hun nek hebben uitgestoken om de mestverwerking van de grond te krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer