Caravanstalling+bij+boer+neemt+vlucht
Nieuws
© Ella Tilgenkamp

Caravanstalling bij boer neemt vlucht

Steeds meer (stoppende) boeren en telers beginnen een caravan- en camperstalling. De vraag naar stallingen neemt toe doordat met name de camperverkoop in de lift zit. Tegelijk stijgt het aantal vrijkomende agrarische bebouwingen.

Hortensiakwekers Jan en Simone Al in Zuidoostbeemster begonnen zes jaar geleden een caravanstalling. 'Ik run naar alle tevredenheid een potplantenkwekerij, maar het is te klein. In 15.000 meter kas zit geen toekomst. De stalling zien wij als ons pensioen', verklaart Jan Al. Het stel stopt 1 augustus met de kwekerij. Waar ze nu plek hebben voor 500 caravans, campers, oldtimers en boten, zal dat straks voor zo'n 650 objecten zijn.

Vorig jaar kregen ze er 250 klanten bij die 51 euro per meter betalen. Het nam zo'n vlucht dat de stalling in problemen kwam met het teeltschema van de hortensia's. 'We hebben klanten aangeboden om de caravans voor drie maanden buiten te stallen tegen een lager tarief.'

Vergunningen

Deze snelle stijging heeft deels te maken met het beleid van omliggende gemeenten die meer handhaven op vergunningen van eigenaren van caravanstallingen. Een andere verklaring voor de toename van het aantal klanten is volgens Al de inzet van de formule Stalling31.

'Het bedrijf neemt de facturatie van ons over, evenals het telefoon- en mailverkeer, de website en social media. Via Google zorgt het ervoor dat wij in onze regio bovenaan staan.'

Percentage

Een teler of boer draagt een deel van zijn omzet af aan Stalling31. Dat percentage verschilt per regio en per locatie, gemiddeld ligt het rond de 15 procent, geeft directeur Rikkert Westerlaken aan. Stalling31 wil het groeiproces versnellen, stelt hij.

Het bedrijf breidde onlangs uit van veertien naar zestien stallingen. 80 procent van de locaties is van stoppende boeren of telers. 'We kunnen daar in totaal 5.800 objecten plaatsen. Met de huidige bezetting van 5.000 zitten we dus bijna vol.' Het bedrijf is met tien stoppende boeren in gesprek over nieuwe stallingen. Binnen twee jaar wil Stalling31 het aantal te stallen objecten verdubbelen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer