Bejo+en+Rijk+Zwaan+wisselen+licenties+uit
Nieuws
© Rijk Zwaan

Bejo en Rijk Zwaan wisselen licenties uit

Bejo en Rijk Zwaan hebben een overeenkomst getekend voor de uitwisseling van niet-exclusieve licenties voor geoctrooieerde eigenschappen in groenten.

De groenteveredelingsbedrijven kunnen zo hun innovatieve capaciteit versterken en sneller verbeterde rassen introduceren, zeggen ze. Met deze overeenkomst verschaffen de twee bedrijven elkaar de mogelijkheid om plantmateriaal dat onder de reikwijdte van octrooien van hen valt, te gebruiken voor veredeling en commerciële doeleinden in groenten.

De overeenkomst vergroot de mogelijkheden voor de twee partijen om nieuwe en verbeterde groenterassen te ontwikkelen door gebruik te maken van elkaars innovaties. De overeenkomst voorziet tussen de partijen in een volledige veredelingsvrijstelling voor diverse octrooien, zoals die in het internationale kwekersrecht bestaat. Beide bedrijven stellen ervan overtuigd te zijn dat moet worden vermeden dat octrooien op planteigenschappen de innovatie beperken en willen dan ook graag dat deze volledige veredelingsvrijstelling zo veel mogelijk van toepassing is tussen beide bedrijven.

International Licensing Platform

September 2016 maakte Rijk Zwaan al bekend een uitgebreide kruislicentie-overeenkomst voor eigenschappen in groenten te hebben getekend met Syngenta. Rijk Zwaan, Syngenta en Bejo behoren alle drie tot de oprichters van het International Licensing Platform Vegetable (ILP). Het ILP maakt innovaties in groenten breed beschikbaar voor veredelaars middels een open benadering die leden tegen eerlijke en redelijke voorwaarden toegang biedt tot octrooien op eigenschappen in groenten. Het ILP heeft op dit moment dertien leden en staat open voor deelname van nieuwe zaadbedrijven en publieke onderzoeksinstellingen.

John-Pieter Schipper, directeur van Bejo: 'Met deze overeenkomst in combinatie met het ILP hebben Rijk Zwaan en Bejo de volledige veredelingsvrijstelling onderling hersteld. Wij zijn ervan overtuigd dat vrije toegang tot genetica bijdraagt aan behoud van biodiversiteit en de voedselvoorziening op de lange termijn. Tevens draagt deze overeenkomst bij aan de innovatiekracht van beide bedrijven, wat uiteindelijk weer ten goede komt aan de markt.'

Content met deal

Ben Tax, directeur van Rijk Zwaan, stelt: 'Deze overeenkomst stelt ons in staat om elkaars plantenrassen te gebruiken voor veredelingsdoeleinden, ook in het geval dat het plantmateriaal onder een octrooi valt, en vervolgens de nieuw ontwikkelde rassen op de markt te brengen. Dit is een duidelijke win-win overeenkomst én een overeenkomst die positief is voor telers en consumenten. Open innovatie in de veredeling is van essentieel belang voor de wereldwijde voedselvoorziening.'

Bejo is actief in veredeling, productie, bewerking en verkoop van kwaliteitszaden voor de groenteteelt. Met een assortiment van ongeveer vijftig gewassen en meer dan 1.200 rassen biedt Bejo een volledig programma voor alle markten en uiteenlopende klimaten. Rijk Zwaan ontwikkelt groenterassen en verkoopt de zaden hiervan in meer dan honderd landen. Het familiebedrijf behoort tot de top vijf in de wereldwijde groentezadenmarkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer