Boer roemt Friese aanpak erfafspoeling

'Ik zag subsidie, ik wil vooroplopen, ik heb het aardig op orde en wil dat laten zien, door eenvoudige maatregelen kan ik het milieu verbeteren, het is bij mij niet honderd punten, het moet toch.'

Boer+roemt+Friese+aanpak+erfafspoeling
© Persbureau Noordoost

Redenen voor dertig boeren in Weststellingwerf om aan het project 'Schoon Erf, Schoon Water' mee te doen. Na een pilot met boeren rond Appelscha gaan melkveehouders in Weststellingwerf als eersten de erfafspoeling aanpakken.
Wetterskip Fryslân, LTO Noord, NMV en Agrarische Jongeren Friesland gaven twee jaar geleden aan in 2021 de uitspoeling van de nutriënten in sloten met 80 procent te willen verminderen. De subsidieregeling ging deze week open. De aanpak van erfspoeling is het gevolg van het lozingenbesluit open teelten, dat 1 januari 2000 van kracht ging.

Bijzonder is dat de boer zelf de regie in handen heeft. Een adviseur van Wetterskip Fryslân loopt achter de melkveehouder aan tijdens het bedrijfsadviesbezoek. Helpen staat voorop, probeert landbouwadviseur Janke Kloosterman de boeren te overtuigen. Dat betekent dat het waterschap wel het vertrouwen van boeren moet krijgen. 'Elk putje dat je niet noemt is een gemiste kans. Daar kunnen we niet bij helpen.'

Geen superimago

En daar legt Kloosterman de vinger op de zere plek. Want het waterschap had bij de boeren de laatste tijd geen 'superimago', onder andere door het handhavingsbeleid.

Frank van Ass, melkveehouder en loonwerker in Nijeholtwolde

Dat bevestigt melkveehouder en loonwerker van Frank van Ass uit Nijeholtwolde. Maar hij ziet ook een andere kant. 'Dit is onze kans. Onze eigen inbreng is de kern van het succes. We kunnen nu op een praktische manier de waterkwaliteit aanzienlijk verbeteren', zegt hij.

Meedoen

'Het is belangrijk dat veel boeren hieraan meedoen. Boeren die dat niet doen, moeten zich achter de oren krabben dat ze in een risicozone zitten. De overheid zal met striktere regels komen. Dat kost meer geld, meer ergernis en het oppervlaktewater wordt er niet snel schoner door.'

Ook Afke Kester uit het Friese Noordwolde roemt de aanpak van het waterschap. 'Wanneer iemand je helpt, ben je eerder geneigd om er ook aan te werken. Je hoeft niet over een controle in te zitten. Want elke controle is spannend', zegt ze.

Boetes

'We horen veel gruwelverhalen over boeren die boetes krijgen om een verkeerd vinkje. Op elk bedrijf is wel iets wat niet aan de regels voldoet. De bedrijfsbezoeken moeten het nog bewijzen, maar de intentie van het waterschap is positief. Het gaat opbouwend aan de slag.'

Kester verwacht tijdens het bedrijfsbezoek geen onaangename verrassingen. 'We zijn wel benieuwd of de sleufsilo's die zijn verlegd goed ontwaterd zijn.'

Sleufsilo's

Volgens Van Ass is het kritische punt op het bedrijf het voerplein met de vijf sleufsilo's'. Hij overweegt een dubbelsystemenafvoer. 'Als je met de shovel voer laadt, ontkom je er niet aan dat je iedere dag iets morst. En met dit regenachtige weer is het erf meteen vies.' Maar hij ziet ook goede dingen: de tarwegistsilo staat op een waterdichte vloer en de iglo's komen niet op de sloot uit.

Volgende week is het bedrijfsbezoek gepland. 'We zullen de sterke en zwakke punten noemen en gaan ervan uit dat we zaken op een praktische manier kunnen verbeteren.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
Meer weer