V%2Dfocus%3A+cijfers+afspoeling+deugen+niet
Nieuws
© Twan Wiermans

V-focus: cijfers afspoeling deugen niet

De wetenschappelijke onder­bouwing van de emissies door erfafspoeling is onder de maat. Dat stelt de redactie van het maandblad V-focus.

Volgens Rijkswaterstaat spoelt jaarlijks een equivalent van zo’n 8.000 kilo aan mest- en voerresten van het erf van een gemiddeld veehouderijbedrijf de sloot in. V-focus noemt dat 'een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid'.

In een artikel stelt de redactie dat aan de cijfers van Rijkswaterstaat 'slechts een handjevol metingen' ten grondslag ligt. Bovendien zouden die metingen verouderd zijn en geen degelijke wetenschappelijke basis hebben.

Verantwoorde metingen

Het blad concludeert dat de gegevens niet geschikt zijn om landelijke afspoelingscijfers uit te berekenen. Het zou aanbeveling verdienen om de emissies met wetenschappelijk verantwoorde metingen vast te stellen.

In het artikel hekelt de redactie ook de manier waarop waterschappen omgaan met de waterverontreiniging door riooloverstorten. Anders dan boeren worden de verantwoordelijke gemeenten daar niet op afgerekend.

Twee maten

'Handhaven mag alleen als eerst een verzoek tot handhaving wordt ingediend en dat verzoek mogen gemeenten weigeren', stelt V-focus. De redactie spreekt van 'meten met twee maten'.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer