LTO%3A+metingen+erfafspoeling+niet+onderbouwd
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO: metingen erfafspoeling niet onderbouwd

LTO Nederland is ervan overtuigd dat de metingen van erfafspoeling niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.


Dat zegt de belangenorganisatie in reactie op bevindingen van het maandblad V-focus. Die stelt dat de wetenschappelijke onderbouwing van de emissies door erfafspoeling is onder de maat.
Volgens Rijkswaterstaat spoelt jaarlijks een equivalent van zo’n 8.000 kilo aan mest- en voerresten van het erf van een gemiddeld veehouderijbedrijf de sloot in. V-focus noemt dat ‘een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid’.

V-focus dat aan de cijfers van Rijkswaterstaat ‘slechts een handjevol metingen’ ten grondslag ligt, die bovendien verouderd zijn en geen degelijke wetenschappelijke basis hebben. Het blad concludeert dat de gegevens niet geschikt zijn om landelijke afspoelingscijfers te berekenen.

Indicatief

LTO-bestuurder Gerard Nabuurs: ‘Het zijn indicatieve monsters, genomen bij de uitstroom van de bedrijven richting het oppervlaktewater’, reageert hij. ‘Niet meer en niet minder.’

Volgens Nabuurs is het hoog tijd dat emissieroutes beter in beeld worden gebracht. ‘Zodat een goede inschatting gemaakt kan worden van het resultaat van een bepaalde maatregel.’

Hij voegt er wel aan toe dat boeren zich intussen niet moeten laten weerhouden om te zoeken naar praktische oplossingen voor erfafspoeling.

Representativiteit

Daarnaast roepen de bevindingen van V-focus de vraag op of de regels voor het voorkomen van erfafspoeling wel gebaseerd zijn op de juiste cijfers. ‘Wij stellen vragen bij de representativiteit van de metingen’, zegt LTO-coördinator Gerbrand van ‘t Klooster.

‘Volgens onze specialisten is er sprake van een vertaling van uitkomsten van steekproeven naar een jaarrondsituatie. Dat geeft een vertekend en overtrokken beeld. Waterschappen moeten dat in hun conclusies meenemen.’

Kamervragen

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft deze week vragen gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) over de kwestie. Hij wil weten of het klopt dat de cijfers gebaseerd zijn op slechts één serie metingen in 2008 bij negentien veehouderijbedrijven.

Dijkgraaf vindt de landelijke emissiecijfers ‘onwaarschijnlijk hoog’. Hij vraagt de minister of ze het daarmee eens is en of ze bereid is om te zorgen voor betrouwbare cijfers voor erfafspoeling.

‘De land- en tuinbouw wordt te vaak onnodig in een negatief daglicht gezet’, licht het SGP-Kamerlid toe. ‘En ik stel vast dat emissiecijfers te vaak loszingen van de werkelijkheid.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogs t

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer