Ook+%27Schoon+erf%2C+schone+sloot%27+in+Noord%2DHolland
Nieuws
© Henk Bouwman

Ook 'Schoon erf, schone sloot' in Noord-Holland

Het project Schoon erf, schone sloot wordt opgeschaald naar provincie Noord-Holland. Vrijdag wordt het startschot gegeven bij bloembollenbedrijf Gebr. Hulsebosch B.V. in Schagerbrug.

Siem Jan Schenk, hoogheemraad van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), en André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), voeren de starthandeling uit.

Met dit project willen HHNK en de KAVB de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen op bloembollenteeltbedrijven terugdringen met 80 procent. er doen dit jaar dertig bloembollentelers in Noord-Holland aan mee.

Waterkwaliteit

Het project 'Schoon erf, schone sloot' heeft als doel de waterkwaliteit te verbeteren door bewustwording, gedragsverandering en simpele bedrijfsaanpassingen bij bloembollentelers.

Het Hoogheemraadschap treft nog geregeld gewasbeschermingsmiddelen in te hoge concentraties in de sloot aan. Deze blijken vaak afkomstig van het erf door bolontsmetting of van afspoelend regenwater van opgeslagen kisten en machines die met gewasbeschermingsmiddelen verontreinigd zijn. Bij een regenbui stromen de middelresten af naar de sloot.

Pilots

Uit eerdere pilots van 'Schoon erf, schone sloot' in de kop van Noord-Holland is gebleken dat bollenkwekers deze afspoeling relatief eenvoudig kunnen voorkomen door het nemen van verschillende maatregelen, zoals een afdak op het erf of door het uitlekwater apart op te vangen.

Bij de deelnemende bedrijven worden het eerste jaar nulmetingen gedaan in de afvoerputten op het erf. Hiermee wordt inzicht verkregen in de concentraties van de gewasbeschermingsmiddelen die daar momenteel in voorkomen.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer