Vergoeding+voor+vraat+aan+oktobergras
Nieuws
© digitaal

Vergoeding voor vraat aan oktobergras

Zes boeren met een bedrijf langs de grote rivieren in Gelderland gaan samen met LTO Noord in beroep tegen het Faunafonds.

De boeren uit onder andere de Fraterwaard, Havikerwaard, Cortenoever en de oostelijke Betuwe wilden een schadevergoeding van het Faunafonds voor de vraat aan oktobergras door ganzen. Maar het Faunafonds keert sinds dit jaar geen schade aan oktobergras meer uit. Dat is ook vastgelegd in een beleidsregel.

Onterecht, volgens beleidsmedewerker Tjerk Elzinga van LTO Noord. 'Het gaat om percelen die in de uiterwaarden langs de grote rivieren liggen, dus binnen een Natura 2000-gebied. Daar mag vanaf 1 oktober niet meer met het geweer worden gejaagd en verjaagd. Dan is het logisch dat je de schade door ganzen wordt vergoed.'

Aanzienlijk

Die schade kan ook in oktober nog aanzienlijk zijn. Volgens LTO Noord en de boeren wordt het groeiseizoen steeds langer en kan er in oktober nog veel gras staan. Dat is nog prima te gebruiken als voer voor jongvee.
Provincie Gelderland vergoedde tot en met 2015 nog wel oktoberschade.

In 2015 gebeurde dat om draagvlak onder de boeren te creëren voor het instellen van de ganzengedooggebieden in de provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer