3C carrousel melkstal nu ook in 24- en 30-stands

Hulst Innovatie in Westeremden komt op de markt met een 24- en 30-stands uitvoering van de 3C carrousel melkstal. Tot nu toe waren er uitvoeringen van 36, 40 en 50 standen.

3C+carrousel+melkstal+nu+ook+in+24%2D+en+30%2Dstands
© Eigen foto

De vraag naar kleinere melkstallen groeit volgens Hulst Innovatie. Dit komt omdat deze formaten vaak beter passen in de ruimte van reeds bestaande maar verouderde doorloopmelkstallen die nu aan vernieuwing toe zijn. Vertegenwoordiger Gijs Hospers kreeg onlangs de vraag van een veehouder met negentig melkkoeien.

De melkveehouder kiest ervoor niet uit te breiden, maar wil wel in een 3C carrousel melken vanwege de hoge melksnelheid. In de 3C-stal vragen negentig koeien maximaal een uur melken. De draaimelkstal van 24 standen heeft niet meer ruimte nodig dan 9,70 meter in doorsnee, de 30-stands kan met 11 meter toe. Die ruimte is er veelal wel.

Pizza

De boxbreedte in de 3C-stal is op de plaats waar het melkstel wordt aangesloten bij elke uitvoering gelijk (65 centimeter), zowel in de 24-stands als in de 50-stands. Het is net als bij het snijden van een pizza in punten: de ene kant smaller dan de andere kant. Om te voorkomen dat de koe voor in de box te veel ruimte krijgt, wordt in de kleinere uitvoering een extra binnenbuis aangebracht.

Het bijzondere van de 3C-melkstallen is het zwenkmechanisme van de voerbakken die wegdraaien als de koe de box instapt. Als de koe het platform opkomt, draait ze een kwartslag en loopt de eerste lege stand voorbij. Dan draait ze opnieuw een kwartslag en loopt ze in alle rust de melkstand in. Op datzelfde moment valt de individuele portie krachtvoer in de voerbak.

Nieuw bij 3C is dat vanaf nu de draaimelkstallen ook zonder voerbakken zijn te leveren. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan veehouders die geen krachtvoer in de carrousel willen voeren. Om toch wat lokbrok te kunnen voeren, is er een korte voertrog voor zes standen aan de stalmuur te bevestigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer