Eerste 3C carrousel naar Frankrijk

De eerste 'Franse' boer met een 3C melkcarrousel is maatschap De Wit in Lesbertrands. De 36-stands draaimelkstal ging deze week op transport.

Eerste+3C+carrousel+naar+Frankrijk
© 3C

'In april kunnen we er in melken', zegt Corrie de Wit. Ze woont met haar man Krijn al 24 jaar op een bedrijf 180 kilometer onder Parijs. Intussen boeren ze samen met zoons Henk en Kees. De familie De Wit komt uit Goudriaan in de Alblasserwaard. Daar had Krijn met een partner een drainagebedrijf.

Pieter Schouten uit het Groningse Rottum ontwierp de nieuwe binnenmelker op basis van ervaringen thuis en in het buitenland en Tjark Hulst in het nabij gelegen Westeremden bouwde de carrousel, waarvan er intussen enkele tientallen op Nederlandse bedrijven draaien.

Paarden voor koeien

Familie De Wit emigreerde in 1992 naar Frankrijk omdat het moeilijk was om hier boer te worden. Daar kochten ze een veehouderij- en paardenbedrijf waar ze na enige tijd 140 koeien molken. Het was altijd lastig om er quotum bij te krijgen. Nu gaan de paarden weg en wordt de melkveestapel uitgebreid naar 200 koeien.

Om de melkcapaciteit uit te breiden wordt de 2 keer 5-stands doorloopstal ingewisseld voor een draaimelkstal. Ze zagen Schouten melken en waren verkocht, zegt Corrie de Wit. 'Zo duidelijk als nog wat. Dit moest 'em worden.' Ook keken ze bij andere 3C-melkers.

Het probleem was de apparatuur. Na veel overleg draaide het uit op die van de Nieuwzeelandse Waikato.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer