Tweedehands+melkstallen+zijn+in+trek
Achtergrond
© Jan van Liere

Tweedehands melkstallen zijn in trek

Mede onder invloed van een aanhoudend lage melkprijs groeit onder melkveehouders de interesse voor tweedehands melkstallen. Dat constateren verschillende partijen in de melkwinningsbranche.

'Melkveehouders kijken bij investeringen kritisch naar de kosten. Kritischer dan enkele jaren geleden', zegt Harm Ypma, manager marketing & sales bij GEA, een van de grootste producenten van melkmachines.

Gijs Baas, verkoopleider van DeLaval in Nederland, ziet dat melkveehouders plannen voor een nieuwe melkstal 'on hold' zetten onder invloed van een lage melkprijs en fosfaatregelgeving. In het verleden verdwenen (onderdelen van) oude melkinstallaties vaak naar Oost-Europa of Afrika. Nu neemt ook in eigen land de interesse toe.

Op voorraad

Ypma kan echter geen concreet groeipercentage noemen. 'Gebruikt materiaal ligt doorgaans bij melkmachinedealers op voorraad. Fabrikanten hebben daar geen goed zicht op. Maar de trend naar meer occasions is er zeker.'

Een aantal melkveebedrijven ontkomt niet aan nieuwe investeringen in melkwinning omdat de melkinstallatie gedateerd is of omdat het melken te lang duurt en een paar standen dringend gewenst zijn.

Verbouwen

Volgens Baas zijn open tandem- en visgraatmelkstallen eenvoudig te verbouwen tot melkstallen waarbij de koeien onder een hoek van 40 graden worden gemolken met extra standen als resultaat.

Ypma: 'Steeds vaker kiezen melkveehouders voor een mix van nieuw en gebruikt materiaal. Bijvoorbeeld nieuwe melkklauwen die zorgen voor een snellere afvoer van melk en tegelijkertijd gebruikte melkmeters aanschaffen.' Ook tweedehands afnameapparatuur, displays, vacuümpompen en reinigingsautomaten zijn populair.

Drie op tien

Volgens Adri van den Corput, adviseur bij FrieslandCampina, is de trend niet nieuw. 'Het prijsverschil tussen een nieuwe en een gebruikte melkstal is onevenredig groot. Daarom kiezen steeds meer melkveehouders bij nieuwbouw voor gebruikt: ik schat drie op de tien. Tien jaar geleden koos iedere melkveehouder nog voor nieuw. De lage melkprijs van nu doet hooguit een extra duit in het zakje.'

Melkinstallaties worden tegenwoordig perfect onderhouden, stelt Van den Corput. 'Een melkmachine kent niet veel bewegende delen. En de onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, zoals tepelvoeringen, worden regelmatig vervangen. Het gevolg is dat er nauwelijks kwaliteitsverschil is tussen een nieuwe en een gebruikte installatie.'

Groter aanbod

Het aanbod van gebruikte installaties is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. 'Veel melkveehouders zijn overgestapt naar een melkrobot.' Tot slot is de melktechniek nu niet wezenlijk anders dan tien jaar geleden, aldus Van den Corput. 'Met de keuze voor een gebruikte installatie loopt een veehouder technisch niet achter.'

Van den Corput kent melkveebedrijven die uit twee of drie oude installaties een nieuwe melkstal hebben gebouwd. 'Een leek ziet het verschil niet, terwijl er een besparing is gerealiseerd van tienduizenden euro's.'

Melkrobots

Ook melkrobots gaan steeds vaker tweedehands over de toonbank: van de honderd robots die marktleider Lely verkoopt, zijn er inmiddels vijftien tweedehands en gereviseerd. 'We verwachten dat het aandeel tweedehands verder zal groeien', zegt woordvoerster Mellanie Vellekoop. Ook hier groeit het aanbod als gevolg van stoppers.

De lage melkprijs s niet de belangrijkste reden voor de toegenomen interesse in gebruikte melkrobots, aldus Vellekoop. 'Een melkveehouder die wil groeien van één naar twee robots, wil vaak graag twee robots van eenzelfde type. Dan kan gebruikt uitkomst bieden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer