Cursus insemineren is populair

De cursus van het Dairy Training Centre in Leeuwarden is populair. Tijdens deze opleiding leren de deelnemers zelf koeien te insemineren.

Cursusleider Auke Bremer ziet dat vooral bedrijfsmedewerkers, boerenzonen en boerinnen aan de cursus meedoen: 'Het is makkelijk iemand op het bedrijf te hebben die het zelf kan. Dan hoef je niet te wachten op de inseminator en kun je op het beste moment insemineren.'

'Niet zo makkelijk'

Aan de cursus doen op dit moment negen mensen mee. In zes dagen leren zij de kunst van het insemineren. De 21-jarige Luca van Dijk uit Amsterdam is een van de deelnemers: 'Ik vind het een aanvulling om dit stukje praktijk erbij te leren. Maar het is nog helemaal niet zo makkelijk.' Van Dijk wil uiteindelijk naar het buitenland om daar boeren te helpen met insemineren.

Vruchtbaarheid en sperma

De deelnemers leren naast het insemineren meer over de problematiek rondom vruchtbaarheid, het ontdooien van sperma en het geslachtsapparaat van de koe.

Naast het Dairy Training Centre bieden onder meer K.I. Samen en CRV een cursus insemineren aan.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer