Denen%3A+kalf+bij+koe+als+alternatief+weidegang
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Denen: kalf bij koe als alternatief weidegang

Deense melkveehouders worden verplicht het kalf minimaal 12 uur na de geboorte bij de koe te houden. De Deense melkveesector gebruikte dit als wisselgeld om verplichte weidegang te ontlopen.

Dat concludeert WUR-studente Lenna van Kollenburg na onderzoek in Denemarken naar de achtergrond is van het wettelijk gebod op het voor enige tijd bij elkaar houden van koe en kalf, aansluitend op de geboorte.

De wettelijke verplichting om kalf en koe na de geboorte 12 uur bij elkaar te houden blijkt op een tegenbod van de sector te berusten waarmee verplichte weidegang kon worden afgewend. Biologische bedrijven houden in dat land het kalf 24 uur bij de koe.

Overigens geldt er voor de gangbare bedrijven een royale overgangsperiode. Voor bedrijven van vóór 1 juli 2010 is die het meest royaal: zij hoeven pas vanaf 1 juli 2024 aan deze eisen te voldoen.

Handhaving lastig

Hoewel de wet nog lang niet voor iedereen geldt, denken veel Denen dat het vooral een symbolische wet is. De regeling is in de praktijk nauwelijks te handhaven, omdat lastig is vast te stellen hoeveel uren een jong kalf oud is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer