Nieuwe weiders leiden tot meer weidegang

Mede doordat een aantal Nederlandse melkveebedrijven is gestart met weidegang, neem het aandeel melkveebedrijven waar de koeien buiten lopen licht toe. 78,9 procent van de melkveebedrijven paste in 2016 een vorm van weidegang toe. Dat is 0,6 procent meer dan in het vorige weideseizoen.

Nieuwe+weiders+leiden+tot+meer+weidegang
© Mike Schellart

Dit jaar schakelden 300 melkveehouders over naar weidegang. Ook het percentage dat volledig weidegang toepaste, nam iets toe.

In het afgelopen weideseizoen liet 70,5 procent van de melkveebedrijven de koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen. Ook dat is 0,6 procent meer dan in seizoen 2015. Het percentage bedrijven dat aan deelweidegang deed bleef onveranderd op 8,4 procent.
.

Nieuwe weiders

De toename van het aantal nieuwe weiders is een gevolg van de acties die partijen in de zuivelketen ondernemen om weidegang in de melkveehouderij te stimuleren. Zo keren zuivelondernemingen een premie uit aan veehouders die hun koeien buiten laten lopen en brengen zij meer producten van weidemelk op de markt.

Verder worden melkveehouders die bezwaren zien in het buitendoen van hun koeien, met kennis ondersteund om weidegang toe te passen. Ook dit wordt volgend jaar voortgezet.

Weideprijs voor Albert Heijn

Woensdag werd in Leeuwarden stilgestaan bij het convenant weidegang. Hier werd ook een speciale weideprijs uitgereikt. Die prijs ging naar supermarktketen Albert Heijn, omdat hier nagenoeg het hele assortiment uit weidezuivel bestaat.

Provincies en onderwijs tekenen convenant

Woensdag ondertekenden 9 nieuwe partijen het convenant: Provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Overijssel en Zeeland, Louis Bolk Instituut, Groenhorst MBO, Nordwin College en Terra MBO.

Daarmee komt het aantal partijen dat op initiatief van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie de weidegang wil bevorderen op 73. Betrokken partijen zijn behalve melkveehouders en zuivelondernemingen onder anderen de overheid, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties.

Ook in 2015 was er een lichte toename van het aantal bedrijven dat de koeien in de wei doet.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer