'Richtlijn preventief ruimen moet op de schop'

Als voor de tweede keer in twee jaar tijd je vleeskuikenbedrijf preventief wordt geruimd vanwege vogelgriep, dan houd je je hart vast bij elke volgende vogeltrekperiode, weten Gijs en zoon Jan-Dirk de Wit uit Hazerswoude.

%27Richtlijn+preventief+ruimen+moet+op+de+schop%27
© Nieuwe Oogst

Wat is er gebeurd?

'In 2014 werd de zeer besmettelijke vogelgriepvariant aangetroffen bij een pluimveebedrijf binnen een straal van 1 kilometer van ons bedrijf met vleeskuikens en melkvee. Onze slachtkuikens moesten preventief worden geruimd. Tweede kerstdag 2016 werden onze dertigduizend dieren met een Beter Leven-ster preventief geruimd.'

Wat betekent dit economisch?

'De financiële gevolgen zijn enorm. Alleen de dagwaarde van de gedode dieren krijgen wij gecompenseerd. De gederfde marge en dertig dagen leegstand - mits er geen nieuwe uitbraak in deze omgeving plaatsvindt - komen geheel voor eigen rekening. Ondernemersrisico. De twee preventieve ruimingen hebben ons bedrijf ruim 40.000 euro gekost.'

Dat hakt er flink in.

'Zoiets moet niet weer gebeuren, want dan blijven wij geen boer. Zelfs al hebben we de zaken op ons eigen erf prima op orde.'

Wat doet het met u als mens?

'De onzekerheid neemt toe. Je loopt niet rustig meer over je erf als de periode van de grote vogeltrek weer aanbreekt. Zeker niet als je hoort dat virologen verwachten dat in het seizoen 2017-2018 vogelgriep nog harder zal aankomen. In dit waterrijke gebied met veel vogelweides leven wij als pluimveehouders op een tijdbom. Elk jaar zal het weer bibberen zijn.'

Hebt u begrip voor het preventief ruimen van uw bedrijf?

'Nee. Bij de evaluatie van de vogelgriepaanpak moeten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie echt overwegen de protocollen aan te passen.
'Het zeer besmettelijke virus is nog nooit aangetoond op een vleeskuikenbedrijf. Het moet toch mogelijk zijn om met een snelle screening aan te tonen dat zo'n bedrijf 'vrij' is. Dat is maatschappelijk beter te verkopen dan het ruimen van gezonde dieren.'

Wat is uw boodschap?

'Let als pluimveehouder nog beter letten op de bedrijfshygiëne. Mocht de richtlijn voor preventieve ruiming niet op de schop gaan, dan moeten bedrijven die niet besmet zijn met de hoogpathogene virusvariant volledig worden gecompenseerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer