Van Dam praat in Brussel over status vrije uitloopeieren

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken is in gesprek met de Europese Commissie om de handelsstatus van vrije uitloopeieren te behouden mits de ophokplicht nog eens met 12 weken wordt verlengd. In 2014 werd dat verzoek niet ingewilligd.

Van+Dam+praat+in+Brussel+over+status+vrije+uitloopeieren
© Koos van der Spek

Van Dam schrijft dat in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. De ophokplicht is op 9 november 2016 ingesteld. Europese wet- en regelgeving bepaalt dat bedrijven met een handelsstatus voor vrije uitloopeieren deze status tot 12 weken na het instellen van de ophokplicht behouden.

Bij biologische bedrijven is de situatie anders. Voor biologische eieren is de norm dat leghennen gedurende één derde deel van het leven buiten moeten kunnen lopen. De verwachting is dat de status van biologische eieren later in het jaar vervalt.

Daling eierprijs

Na het vervallen van de status voor vrije uitloopeieren en biologische eieren kunnen eieren van deze bedrijven alleen als scharrelei worden verkocht. Wat in de praktijk een forse daling van de eierprijs van vrije uitloop en biologische met zich meebrengt. Maar ook voor scharrel door het grotere aanbod.

Nederland heeft in 2014 ook gepleit voor behoud van de handelsstatus van de vrije uitloopeieren bij een verlenging van de ophokplicht. Het verzoek werd toen niet ingewilligd. Ook nu is onzeker of en hoe de Europese Commissie op korte termijn iets kan betekenen voor een verlenging van de ophokplicht met behoud van de handelsstatus, aldus Van Dam.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer