Van Dam zoekt in Brussel naar oplossing vogelgriep

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft maandag in Brussel nog geen concrete oplossing gevonden voor het probleem voor de pluimveehouderij waarvoor de ophokplicht geldt vanwege hoogpathogene vogelgriep en straks een lagere prijs moeten vragen voor hun eieren.

Van+Dam+zoekt+in+Brussel+naar+oplossing+vogelgriep
© Rijksoverheid/Valerie Kuypers

Wel heeft Van Dam de toezegging dat de Europese Commissie wil nadenken over een oplossing op de langere termijn.

Na de uitbraak van vogelgriep vorige herfst, geldt er in heel Nederland een ophokplicht. Dat heeft gevolgen voor pluimveehouders die hun eieren als vrije uitloop verkopen. Europese regels staan toe dat in geval van opgelegde beperkingen 'ter bescherming van de gezondheid van mens en dier', eieren van opgehokte hennen toch als vrije uitloop mogen worden verkocht, 'doch in geen geval gedurende meer dan twaalf weken'.

Zonde

Die periode is op 1 februari voorbij. Vanaf dan zullen pluimveehouders hun eieren moeten verkopen als scharreleieren. Dat zou Van Dam 'ongelooflijk zonde' vinden, vertelde hij maandag na afloop van de landbouwraad.

Als we niks doen, moeten eieren van vrije uitloopkippen vanaf 1 februari verkocht worden als scharreleieren

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken

'Als we niks doen, moeten eieren van vrije uitloopkippen vanaf 1 februari verkocht worden als scharreleieren. Dat levert gewoon de pluimveehouders een stuk minder op,' aldus Van Dam. 'We zijn al een tijd in gesprek met de Commissie en dat heeft tot nu toe geen doorbraak opgeleverd, juist omdat die regelgeving zo rigide is.'

Positief signaal

Volgens Van Dam wil de Commissie zowel kijken welke oplossing er voor de korte termijn is, als nadenken over hoe de regels moeten worden aangepast voor de lange termijn. De Commissie heeft wel gezegd dat het 'lastig' is, aldus de Nederlandse staatssecretaris. 'Het feit dat de Commissie nu zegt toch de bereidheid te hebben om hier nog verder naar te kijken met ons, dat is in elk geval een positief signaal.'

Van Dam kon niet direct verklaren waarom de regel zo rigide is opgesteld. 'De regels zijn natuurlijk ook gemaakt op basis van eerdere ervaringen. Dus men heeft waarschijnlijk toen steeds gedacht: twaalf weken, dat is in principe lange genoeg.'

Wild

Maar hij noemde de huidige vogelgriepcrisis 'van een andere orde' omdat deze niet ontstond op een bedrijf, maar in het wild. 'Het zit in de wilde vogels en dat betekent dat het allemaal aanwezig is. Dat maakt dat je zo een langere periode moet blijven ophokken.'

Volgens de staatssecretaris zeggen deskundigen dat uitbraken in het wild vaker gaan voorkomen. 'Daarmee is er dus ook een probleem wat ook echt voor de komende jaren op tafel ligt en waar echt iets moet mee gedaan moet worden. De regelgeving moet daar op worden aangepast.'

Van Dam zei dat ook enkele andere lidstaten hem steunden. Nederland had al de steun van België om het punt maandag op de agenda van de Landbouwraad te zetten. 'Ik heb het hier geagendeerd omdat ik hoop daarmee toch nog druk te zetten en het feit dat andere lidstaten zich ook roeren kan daarbij helpen dat de Commissie misschien een gaatje weet te vinden, en daar hoop ik op. Ik zou het ongelooflijk zonde vinden als het niet zou lukken.'

Hogan

Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) was bij de persconferentie na afloop van de Landbouwraad weinig concreet. 'Er is geen gemakkelijke oplossing', zei hij. Hij wees erop dat de Commissie een balans moet houden tussen het belang van boeren en dat van de consument. 'Consumenten zijn bereid een premium van 20 tot 30 procent te betalen voor vrije-uitloopproducten,' aldus Hogan. 'Ze moeten weten dat ze krijgen waar ze voor betalen.'

De Ier zei dat de zaak 'verdere reflectie' nodig heeft en dat de Commissie 'de komende weken' met lidstaten aan een oplossing gaat werken. Toen Nieuwe Oogst erop wees dat de datum 1 februari al snel is, verwees Hogan door naar zijn collega eurocommissaris inzake gezondheid. Hogan had slechts voor hem ingevallen bij de ministersbijeenkomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer