Hogan+begrijpt+boerenprotest+niet
Nieuws
© Geert Job Sevink

Hogan begrijpt boerenprotest niet

De Europese Commissie heeft moeite om te begrijpen waarom zuivelboeren maandag een demonstratie hebben georganiseerd in Brussel, nu de gemiddelde melkprijs weer aan het opkrabbelen is.

'Sinds augustus is de prijs met 25 procent gestegen', zei Eurocommissaris Phil Hogan na afloop van de Landbouwraad van ministers. 'In sommige landen met 40 to 50 procenten, maar niet in alle landen. De gemiddelde prijs is in de meeste lidstaten in de Europese Unie nu hoger, of net zo hoog, als in januari 2015.'

Die stijging is deels te danken aan maatregelen van de Europese Commissie, voegde hij daar aan toe. 'Het is dan moeilijk te begrijpen waarom er vandaag buiten werd gedemonstreerd.' Wel erkende Hogan de 'broosheid' van de markt.

Kostprijs

Het EU-gemiddelde van de prijs van een liter melk was bijna 32 cent in november, volgens de meest recente bevestigde cijfers. In Nederland stond die prijs op 33 cent, met een voorspelde stijging naar 37 cent in december. Alleen in april 2015 was de Nederlandse prijs in de afgelopen twee jaar hoger.

Toch vinden veel boeren dat de melkprijs te dicht op de kostprijs zit. Op maandag bespoten actievoerende melkveehouders het gebouw waar landbouwministers vergaderden, met een ton melkpoeder. Een schoonmaakploeg was op woensdag nog altijd bezig om de boel op te ruimen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer