Herstel+melkprijs+zet+nog+even+door
Nieuws
© Twan Wiermans

Herstel melkprijs zet nog even door

In het eerste kwartaal nieuwe jaar zal het prijsherstel van basiszuivelproducten verder doorzetten. De vraag in Europa, China en de Verenigde Staten blijft positief. Daarnaast is door de daling van de wereldwijde melkproductie de voorraadvorming nagenoeg stil komen te liggen.

Door de aantrekkende vraag naar basiszuivelproducten is het wereldwijde handelsoverschot met maar liefst 4,5 miljoen ton teruggelopen, meldt de Rabobank in het donderdag verschenen Kwartaalbericht Melkvee 2016.

De wereldwijde melkproductie van de belangrijkste exportregio's is in de tweede helft van 2016 stevig gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dit kwam vooral voor de rekening van de EU en Nieuw-Zeeland. Door het fosfaatreductieplan dat naar verwachting in 2017 in Nederland van kracht wordt zal hier de melkproductie ook afnemen.

Interventievoorraden

De prijzen van zuivelgrondstoffen zijn in de tweede helft van 2016 omhoog geschoten. Vooral de vraag naar botervet drijft de prijzen op, terwijl de markt juist weer tegengewerkt wordt door de beperkte vraag naar mager melkpoeder en de hoge interventievoorraden. In het eerste kwartaal van 2017 zal het prijsherstel aanhouden, verwachten analisten van de Rabobank, doordat de melkproductie in de exportregio's niet op korte termijn zal groeien.

Volgens sectormanager Marijn Dekkers van de Rabobank was de ruwvoerpositie in 2016 redelijk goed, maar waren ondernemers niet altijd in staat om hier gebruik van te maken vanwege de lage melkprijzen halverwege de zomer. 'Door deze lage melkprijzen heeft de liquiditeit van bijna alle melkveebedrijven een forse aanslag ondergaan. De prijzen zitten wel in de lift, wat ondernemers in staat stelt te herstellen van afgelopen jaar.'

Melkproductie

Ondanks de hogere melkprijzen zal de melkproductie niet meteen aantrekken. De Rabobank schat dat de Europese melkproductie voor de tweede helft van 2016 2,3 procent lager zal zijn op jaarbasis.

'Voor de eerste helft van 2017 verwachten we ook nog een daling van de Europese melkproductie. Dit komt vooral door de melkreductieregeling van de Europese Commissie, waardoor 1 miljoen ton minder melk geproduceerd moet worden in Europa. In de tweede helft van 2017 verwachten wij echter een productiegroei van 1,2 procent als gevolg van hogere melkprijzen', aldus Dekkers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer