Boeren Leeuwarden betalen niet voor Sinterklaas

Boeren rond Leeuwarden willen uit het ondernemersfonds van de gemeente. Volgens LTO Noord-voorzitter Mid Fryslân Pieter Kalsbeek hebben agrarische ondernemers niets aan zo'n fonds.

Boeren+Leeuwarden+betalen+niet+voor+Sinterklaas
© Nieuwe Oogst

Kalsbeek sprak gisteravond in bij het politiek forum over het Leeuwarder Ondernemers Fonds (LOF). De gemeenteraad van Leeuwarden beslist volgende week over de verlenging van het fonds tot 2021.

Het doel van het Leeuwarder Ondernemers Fonds is om ondernemers met elkaar te verbinden en hierdoor bij te dragen aan activiteiten als de Sinterklaasintocht, camerabeveiliging op bedrijventerreinen, het ondersteunen van festivals zoals het Fries StraatFestival en Welcome to the Village en 3FM Serious Request 2013.

Hiervoor moet de belastingcategorie niet-woningen, waaronder agrarische bedrijven vallen, 5,5 procent op het OZB-tarief betalen. Dat is ongeveer 27 euro per 100.000 OZB-waarde.

Snekermarathon

Kalsbeek stelt dat boeren niets aan zo'n fonds hebben: 'Wij zijn via LTO goed georganiseerd. Wij hebben geen ondernemersfonds nodig om activiteiten te ontplooien. Zo moedigen wij jaarlijks bij een LTO-lid de deelnemers aan de Snekermarathon aan en bieden hen kaas en andere producten aan. Dat wordt gesteund door FrieslandCampina.'

De voorzitter vindt het ondernemersfonds voor boeren 'rondpompen van geld'. 'Zeker in een stedelijke gemeente als Leeuwarden. Zij staan voor bovenstedelijke uitgaven als het Bevrijdingsfestival. Hier worden dure adviesbureaus bij betrokken. Wij doen het op een dorpse manier.'

Ondernemersfonds

Door inbreng van LTO Noord kunnen boeren in Heerenveen en Sudwest-Fryslân inmiddels de toeslag voor het ondernemersfonds in de gemeenten terugvragen. Sinds eind vorig jaar geldt dat ook voor agrarische ondernemers in de Drentse gemeente Westerveld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer