Lidstaten roepen Brussel op positie boer te verbeteren

De Europese Commissie moet met maatregelen komen om de positie van boeren in de voedselketen te verbeteren. Die oproep hebben staatssecretaris Martijn van Dam en zijn EU-collega's maandag in Brussel gedaan.

Lidstaten+roepen+Brussel+op+positie+boer+te+verbeteren
© Rijksoverheid/Martijn Beekman

'De strijd tegen oneerlijke handelspraktijken gaat hiermee een nieuwe fase in', aldus Van Dams Slowaakse ambtgenoot Gabriela Matecna, na afloop van de landbouwraad.

De 28 EU-landbouwministers gingen unaniem akkoord met een tekst waarin agrariërs 'de meest kwetsbare schakel in de voedselvoorzieningsketen' worden genoemd, die vaak een zwakke onderhandelingspositie hebben. De gezamenlijke verklaring roept de Commissie op om snel met een studie te komen die inschat hoe een nieuw wettelijk EU-kader, of andere niet-wetgevende maatregelen, oneerlijke handelspraktijken kunnen voorkomen.

Mandaat

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan benadrukte maandagavond, na de landbouwraad, dat de verklaring unaniem is aangenomen, en dat dit niet gemakkelijk is. De oproep volgt op een niet-bindende verklaring van het Europees Parlement (EP) van afgelopen mei waarin het probleem al werd gesignaleerd. Tezamen geeft dit de Commissie een stevig mandaat om met maatregelen te komen, zeker als het gaat om nieuwe wetgeving. Die moet immers door zowel de lidstaten als het EP worden goedgekeurd.

Staatssecretaris Van Dam schreef vorige maand aan de Tweede Kamer dat hij de positie van de landbouwers in de voedselketen wil versterken 'door innovatie en ondernemerschap te bevorderen, samenwerking te stimuleren, initiatieven voor kortere ketens te ondersteunen en de mogelijkheden van verticale integratie te verkennen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer