Uiensector+vreest+besluit+kiemremmer
Nieuws
© Johan Wissink

Uiensector vreest besluit kiemremmer

De Europese Unie beslist waarschijnlijk eind maart of de kiemremmer MH ook na 2017 beschikbaar blijft voor de teelt van uien en aardappelen.

Vooral de Nederlandse uiensector maakt zich grote zorgen over de beschikbaarheid van MH, een kiemremmer op basis van de werkzame stof maleïne hydrazide. Dat bleek gisteren tijdens de themadag uien van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Dronten.

Voorzitter Carlos Nijenhuis van Nefyto, koepelorganisatie van de Nederlandse agrochemie, gaf daar een toelichting op de besluitvorming. Daarbij ging hij ook in op mogelijke scenario's waarmee uientelers en ook aardappeltelers rekening kunnen houden.

Definitief oordeel

Komende week is er een bijeenkomst van het comité van de Europese Unie dat beslist over MH. In dat comité zitten vertegenwoordigers uit alle lidstaten. Het is onzeker of er direct een besluit volgt, meldt Nijenhuis. 'Waarschijnlijk moeten we tot eind maart wachten op het definitieve oordeel uit Brussel.'

Bij de herbeoordeling van MH heeft de Europese voedselautoriteit EFSA in een laat stadium aanvullende vragen gesteld. Volgens Nijenhuis is er bij de EFSA twijfel over de zuiverheid van de werkzame stof van MH en over de veiligheid van één van de afbraakstoffen. 'Met name voor de extra informatie over de metabolieten is aanvullende studie nodig. Vandaar ook het verzoek aan de regelgevers om de periode voor herbeoordeling te verlengen tot de gevraagde antwoorden er zijn.'

Doelgerichte lobby

Nijenhuis vertelt dat op voorhand moeilijk te zeggen is welk besluit genomen wordt. De scenario's variëren volgens hem van een akkoord met uitstel van de procedure, waarbij MH ook na volgend jaar beschikbaar blijft. Tot een verbod en daarna eventueel een nieuwe toelatingsaanvraag.

'Het is niet ondenkbaar dat we MH straks enkele jaren kwijt zijn.' Zonder definitief besluit is het mogelijk om als landbouwsector de politiek te informeren over het belang van MH. Nijenhuis vertelt dat hij wat dat betreft onder de indruk is van het doelgerichte lobbywerk van de Nederlandse uienketen.

MH-verslaving

LNCN-voorzitter Mark Brantjes benadrukte op de themadag uien dat het wegvallen van MH een economische ramp betekent voor de uiensector. 'Zonder MH is export na de jaarwisseling niet mogelijk.' Aan de andere kant vindt Brantjes dat de MH-kwestie aantoont hoe kwetsbaar de uiensector is als het voortbestaan afhangt van één enkel middel. 'We lijden aan een MH-verslaving. Als sector moeten we snel op zoek naar goede alternatieven.'

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer