Boeren+en+tuinders+vertonen+calimerogedrag
Column
© Julie Algra

Boeren en tuinders vertonen calimerogedrag

'Boeren en tuinders stellen niets meer voor in Den Haag en Brussel; ze luisteren toch niet naar ons.' Dit hoor ik boeren en tuinders de laatste tijd vaak zeggen.

Calimerogedrag noem ik dat (zij zijn groot en wij zijn klein). Het is ook nog eens misplaatst, want wat moet je doen als je niet de meerderheid hebt, geen macht, maar wel goede ideeën? Het antwoord is simpel: kies een helder standpunt en blijf daarbij.

Deze les komt van Serge Moscovici, psycholoog en tevens de vader van de Eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici. Hij onderkende dat de meerderheid vaak zijn zin krijgt. In de maatschappij en in organisaties. Moscovici wees erop dat vernieuwingen altijd beginnen bij een minderheid.

Consequent

Willen we als machteloze minderheid van boeren en tuinders dus toch invloed hebben op de mensen om ons heen, dan moeten we consequent zijn en steeds opnieuw hetzelfde verhaal vertellen. Niet te snel water bij de wijn doen. We moeten niet alleen vasthoudend zijn in de tijd, maar ook één standpunt verkondigen als groep, stelde Moscovici vast.

Boeren en tuinders moeten leren om beter samen op te trekken

Boeren en tuinders zouden dit advies volgens mij ter harte moeten nemen. We moeten leren om beter samen op te trekken. Op dit moment zie ik dat we vaak vanuit onze eigen bedrijfssituatie op pad gaan om te strijden voor wat ons persoonlijk het beste past. Gevolg is dat anderen kunnen shoppen in de verschillende standpunten die vanuit de sector naar buiten komen. Aan het einde van het liedje staat de hele sector met lege handen.

Eendrachtig geluid

Het geval wil dat we in 2017 het nog wel een aantal keer nodig zullen hebben om als sector een eendrachtig geluid te verkondigen. In Europa starten de discussies over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). We moeten het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn goedgekeurd krijgen met bijbehorende derogaties bij de Europese Commissie. Bovendien zijn er verkiezingen in Nederland waarbij de positie van de Nederlandse land- en tuinbouw sowieso bediscussieerd zal worden.

De Nederlandse land- en tuinbouw biedt oplossingen voor veel problemen. Laten we dat als sector dit jaar dan ook consistent uitdragen.

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer