Countus: 'Negeren fosfaatreductieplan kost boer 50.000 euro'

Een melkveebedrijf dat sinds 2 juli 2015 met 10 procent is gegroeid, verliest 50.000 euro bij het negeren van het fosfaatreductieplan.

Countus%3A+%27Negeren+fosfaatreductieplan+kost+boer+50%2E000+euro%27
© Jasper Schel

Een grote groeier die de boete eveneens voor lief neemt en doormelkt, ontvangt 140.000 euro minder aan melkgeld.

Dit blijkt uit berekeningen van Countus accountants + adviseurs op basis van een melkprijs van 34,5 cent. Uit de berekeningen komt naar voren dat de gemiddelde Countus-melkveehouder (die sinds 2 juli 2015 met 10 procent is gegroeid naar 126 melkkoeien en 99 stuks jongvee) financieel geen schade lijdt, wanneer hij de jongveestapel reduceert en een paar laagproductieve dieren afvoert.

Sterke groeiers kunnen hun financiële verlies beperken door vanaf de start van de regeling in te zetten op gefaseerde GVE-reductie. 'Ze doen er goed aan om de benodigde fosfaatrechten in 2018 mee te nemen in hun planning', stelt specialist melkveehouderij Jaap Gielen.

Bonusmelken

Een melkveehouder die sinds 2 juli 2015 helemaal niet is gegroeid, kan kiezen tussen het maximaliseren van zijn bonus door jongvee te reduceren en iets minder te gaan melken of juist meer te gaan melken door gedeeltelijk zijn jongvee om te wisselen voor melkkoeien.

Countus heeft berekend dat bonusmelken ruim 1.000 euro meer oplevert. Verder blijkt dat kiezen voor de GVE-regeling vrijwel altijd interessanter is dan de melkgeldregeling. De GVE-regeling geeft bovendien aanzienlijk meer fosfaatreductie.

Toekomstige stopper

Omdat de details van het definitieve fosfaatreductieplan op zich laten wachten, realiseert Gielen zich dat de boodschap van Countus in de loop van de bijeenkomsten nog kan wijzigen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de fosfaatmaatschappen, waar Countus de mogelijkheden voor onderzoekt.

Een toekomstige stopper gaat hierbij samenwerken met een groeier. Vanuit de samenwerking kan de groeier de fosfaatrechten fiscaalvriendelijk overnemen van de stopper.

Oudere koeien

Het fosfaatreductieplan heeft consequenties voor het bedrijfsmanagement. 'Fosfaatreductie is een katalysator voor levensproductie', stelt Gielen. 'Veehouders moeten zich realiseren dat minder jongvee meer aandacht voor oudere koeien betekent. Dat betekent dat ander bedrijfsmanagement nodig is.'

De specialist melkveehouderij wijst er verder op dat het gros van de melkveehouders die de veestapelreductie adequaat oppakken en combineren met 8 procent Kringloopwijzervoordeel, in 2018 bij 8 procent fosfaatrechtenkorting geen koeien hoeft in te leveren ten opzichte van eind 2017.

Avonden

Deze cijfers en hoe groeiers en niet-groeiers het beste kunnen anticiperen op het fosfaatreductieplan komen vanaf maandag 23 januari uitgebreid aan de orde. Dan start in Zwolle de eerste van in totaal dertien melkveehouderijavonden van Countus in het noorden, oosten en midden van Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer