Drentse lelieteler wint Martien Zandwijk Prijs

Hans van der Heijden, lelieteler in Vledder, heeft de jaarlijkse Martien Zandwijk Prijs gewonnen. Hij heeft de prijs afgelopen donderdag ontvangen voor zijn grote inzet voor verduurzaming van de lelieteelt en de aandacht voor de samenleving.

Kees Stoop, voorzitter van het Milieuplatform Bloembollen: 'Van der Heijden heeft zich afgelopen jaar, zoals vele eerdere jaren, vol energie ingezet voor het verduurzamen van de lelieteelt. Hij krijgt deze prijs niet alleen voor het verduurzamen van zijn eigen bedrijf, maar juist ook omdat hij als voorzitter van Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) knokt voor verduurzaming van de hele sector.'

Het vele onderzoek van ROL, met de inmiddels befaamde ROL-dagen in augustus waar afgelopen jaar weer zo'n tweehonderd vakgenoten en circa tachtig beleidsmakers waren, draagt volgens Stoop in belangrijke mate bij aan kennisontwikkeling over verduurzaming van de lelieteelt. 'Ook de inzet van Van der Heijden voor constructief overleg met omwonenden is een belangrijke factor in de toekenning van deze prijs.'

Oprichter

De prijs is vernoemd naar de oprichter en eerste voorzitter van het Milieuplatform Bloembollen, de in 2013 overleden Martien Zandwijk. Martien was een groot voorvechter van duurzaamheid en van het bloembollenvak. De prijs is uitgereikt door Kees Stoop samen met John Huiberts, biologische bloembollenteler en met coöperatie NLG Holland vorig jaar winnaar van de prijs.

De Martien Zandwijk Prijs is ingesteld door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), de branchevereniging voor de bloembollensector. De prijs bestaat uit een sculptuur van glaskunstenaar Linda van Huffelen.

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 0°
  10 %
Meer weer