Tweede teeltronde in Winterlichtkas Bleiswijk

De komende maanden moet blijken of de Winterlichtkas daadwerkelijk meer productie oplevert, zoals van het project verwacht wordt. Het doel is meer productie behalen doordat meer natuurlijk licht voor de plant beschikbaar komt.

Dat zal vervolgens ook tot lagere energiekosten leiden.Sinds de jaarwisseling staat de tweede komkommerteelt in de Winterlichtkas bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk, als onderdeel van het project Kas als Energiebron. Voor de teelt wordt momenteel getest met een nieuw concept komkommerteelt, geheel afgestemd op de winterperiode.

De 500 vierkante meter grote demonstratiekas is zodanig gebouwd dat de lichttransmissie (lichtopbrengst) in de kas 10 procent groter is dan in een normale kas. De onderzoekers gaan uit van de vuistregel dat 10 procent meer licht ook 10 procent meer productie oplevert.

Verhoogde reflectie

In deze kas is speciaal diffuus glas SmartGlass gebruikt, de gehele constructie is voorzien van een extra witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad. Het glas is hydrofiel, wat betekent dat er geen condensdruppels op ontstaan die het zonlicht kunnen tegenhouden, maar een condensfilm die het licht beter doorlaat.

Voor de scherminstallatie is een nieuw soort doek gebruik dat meer licht doorlaat. Bovendien is het scherm niet horizontal, maar parallel aan de dekruiten gemonteerd. Hiermee is de hoek van inval van het buitenlicht gunstiger.
De demonstratiekas is in september 2016 opgeleverd.

Kas als Energiebron

De Winterlichtkas is een samenwerkingsproject van Wageningen UR BU Glastuinbouw, Bom Group, Glascom Tuinbouw, Ludvig Svensson en Bayer Cropscience.

Het project is medegefinancierd door het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer