Tweede planting komkommers in Winterlichtkas

Op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk zijn onlangs voor de tweede keer komkommers aangeplant in de nieuwe Winterlichtkas van Bom Group. Het kasconcept zorgt voor meer dan 10 procent lichtwinst.

Tweede+planting+komkommers+in+Winterlichtkas
© Wageningen UR Glastuinbouw

De eerste planting vond plaats op 19 september vorig jaar en had vooral als taak om alle installaties uit te testen en op elkaar af te stemmen. De tweede planting loopt wel gelijk op met traditionele hogedraadkomkommerteelten en zal in de komende periode meer vergelijkingsmateriaal gaan opleveren.

De komkommers zijn weer van het ras High-Power en werden op 27 december geplant. Volgens de Begeleiding Commissie Onderzoek (BCO) staat het gewas er nu al zeer gezond bij. De commissie is benieuwd naar de ontwikkelingen tussen nu en het einde van deze teeltronde in juli.

De teelt in de Winterlichtkas wordt begeleid door projectleider Frank Kempkes, gewasonderzoeker Jan Janse en gewasverzorgers Peet van Wingerden en Johan van der Eijk, allen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk, en de komkommerkwekers Jan Reijm en Jaco den Bakker.

Kasconcept

De Winterlichtkas is een kasconcept dat in combinatie met een nieuw type schermsysteem, nieuw schermdoek en speciaal diffuus glas meer dan 10 procent lichtwinst oplevert. De nieuw ontworpen kasconstructie is volledig voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90 procent.

De Winterlichtkas van Bom Group is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University and Research, Ludvig Svensson, Bayer Cropscience en Glascom Tuinbouw?. Het project is mede mogelijk gemaakt door het programma 'Kas als Energiebron', het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.?

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer