Gezonde varkens bezorgen Frank van de Pavert werkplezier

De wisselbokaal 'Hogere Varkensgezondheid' is dit jaar voor Frank van de Pavert uit Wehl. Samen met Hans Verhoeven (Keten Duurzaam Varkensvlees) en Mart Smolders (MS Schippers) was Van de Pavert hiervoor genomineerd.

Gezonde+varkens+bezorgen+Frank+van+de+Pavert+werkplezier
© Johan Wissink

Van de Pavert heeft een subfokbedrijf met 750 zeugen HGS met 2.800 opfokplaatsen en 2.000 vleesvarkens. De uitdaging is, zegt Van de Pavert, om dieren groot te laten worden met zo min mogelijk antibiotica. 'En dan moet alles kloppen', stelt Van de Pavert vast.

Om alles kloppend te krijgen draaide de Gelderse varkenshouder in 2011 zijn bedrijf leeg (depop) en verbouwde de stallen om een goede interne- en externe biosecurity te realiseren. Werken met overdruk en filters die de binnenkomende lucht filteren zorgen er sindsdien voor dat er via de inkomende lucht geen virusdeeltjes meer binnen komen.

Hygiënemaatregelen

Daarna herbevolkte (repop) Van de Pavert het bedrijf met DanAvl-YY-zeugen van Next Genetix. Een strikte toepassing van hygiënemaatregelen in combinatie met uitgebreide gezondheidsmonitoring zorgen er voor dat de hoge gezondheid op peil blijft.

'Alles moet kloppen om zo min mogelijk antibiotica te gebruiken'

Op de vraag wat hem dat oplevert, antwoordt Van de Pavert: 'Een goede afzet van ons fokmateriaal, een lage dierdagdosering, maar vooral veel werkplezier.'

Winnaar bokaal 2016

In 2016 won varkenshouder Koen Wouters uit Bergeijk de wisselbokaal. Biologisch buiten beschouwing gelaten, was hij de eerste varkenshouder die de zeug los in het kraamhok hield.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer