Export+sierteelt+groeit+voor+tiende+kwartaal+op+rij
Nieuws
© FloraHolland

Export sierteelt groeit voor tiende kwartaal op rij

De export van bloemen en planten in 2016 tot en met september stijgt met gemiddeld 3 procent in vergelijking met vorig jaar.

Het derde kwartaal van dit jaar is het tiende kwartaal op rij waarin de Nederlandse groothandel voor sierteeltproducten een exportgroei realiseert. Dit constateert VGB, de belangenorganisatie voor de sierteelthandel, op basis van de laatste exportcijfers van Floridata. Exporteurs verwachten dat de huidige ontwikkeling voorlopig aanhoudt.

De maand september was volgens VGB geen bijzondere afzetmaand met een plus van 1 procent. De exportwaarde van pot- en tuinplanten was met 161 miljoen euro zelfs 2,5 procent lager dan in september vorig jaar. De exporteurs van snijbloemen realiseerden een toename van bijna 3 procent met een omzet van 269 miljoen euro.

Voor 2016 komt de export van pot- en tuinplanten cumulatief op 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan de eerste negen maanden van vorig jaar. De exportgroei van snijbloemen tot en met september staat op 2 procent, bij een exportwaarde van inmiddels 2,7 miljard euro.

Alleen Engeland blijft achter

Van de top-10 afnemers van bloemen en planten uit Nederland blijft alleen Engeland achter ten opzichte van 2015. De exportwaarde van 699 miljoen euro tot en met september is 2,3 procent lager. Exporteurs stellen dat dit een gevolg is van de koersdaling van het Britse pond. In volume is de vraag naar bloemen en planten in Engeland niet minder.

In euro's groeit de verkoop van bloemen en planten naar Duitsland, als belangrijkste exportbestemming, het sterkst met 76 miljoen euro. Verder zijn in de top-10 procentueel België en Denemarken met beiden 11 procent meer omzet de grootste stijgers tot dusver in 2016.

Buiten de top-10 steeg in 2016 de export naar Spanje met 13 procent tot in totaal 61 miljoen euro. Verder zien exporteurs ook kansen in het buurland Portugal. Naar de Verenigde Staten steeg de exportwaarde eveneens met 13 procent en komt voor dit jaar tot en met september op 77 miljoen euro. De omzetkrimp naar Rusland houdt aan met een daling van 27 procent.

Meer exportspreiding

In een analyse op de exportcijfers voor 2016 na de eerste drie kwartalen, stelt VGB dat de exportspreiding toeneemt. Het aandeel overige landen, buiten de tien belangrijkste exportlanden, was twee jaar geleden nog 16,5 procent van de totale exportomzet. Dat ligt tot en met september dit jaar op 18 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer