Kabinet krikt steun TTIP op

Het kabinet wil de komende tijd werken aan een breder draagvlak voor een mogelijk handelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten (TTIP). Dat zou bereikt moeten worden door het organiseren van een 'brede dialoog' in Nederland.

Het voorstel voor zo'n dialoog komt van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). Ze wil de komende tijd in gesprek met onder meer belangenorganisaties, ngo's, bedrijven en vakbonden.

Aanleiding voor het plan is de pauze die, vanwege de machtswisseling in Washington, is ingelast in de onderhandelingen tussen de EU en de VS. Volgens Ploumen kan de standstill uitstekend worden benut als 'reflectiemoment'.

Uitgelezen kans

'Dit is een uitgelezen kans voor een transparanter en breder gedragen onderhandelingsproces', aldus de minister. Ze gaf haar mening deze week in antwoord op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP).

Dat het niet lukte om voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen de onderhandelingen over een handelsakkoord af te ronden, ligt volgens het kabinet aan de Amerikanen. Die zouden nog steeds niet bereid zijn om voldoende te bewegen op onderwerpen als markttoegang, duurzaamheid en investeringsbescherming.

Robert Lighthizer

Het ziet er overigens niet naar uit dat Washington na de beëdiging van Donald Trump, komende vrijdag, veel toeschietelijker zal zijn. De nieuwe president heeft Robert Lighthizer voorgedragen als hoogste handelsvertegenwoordiger. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door het Congres, maar gezien de Republikeinse meerderheid lijkt dat geen probleem.

Lighthizer staat bekend als een voorvechter van meer protectionisme. Hij wil gaan strijden voor 'een beter handelsbeleid dat alle Amerikanen ten goede zal komen'.

TPP

Trump heeft zich in de verkiezingsstrijd nooit duidelijk uitgelaten over TTIP. Hij heeft wel gezegd dat de VS zich terug moet trekken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP). De VS bereikte daarover vorig jaar een principeakkoord met elf landen rond de Stille Oceaan.

Ook wil Trump nieuwe onderhandelingen met Mexico en Canada over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord (Nafta).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer