Moeizame+logistiek+kleine+stimulans+tarweprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Moeizame logistiek kleine stimulans tarweprijs

De noteringen voor tarwe op de wereldmarkt zijn de afgelopen maand een fractie gestegen als gevolg van het koude weer en logistieke problemen in sommige gebieden.

Op de Matif in Parijs steeg de notering voor voertarwe op levering in mei de afgelopen maand van 168,50 euro naar 171,50 euro per ton. Logistieke problemen worden onder meer gemeld in Oost-Europa en Rusland vanwege de kou en sneeuwval en in Australië vanwege een overmatige oogst en een gebrek aan opslagcapaciteit.

Uit Rusland, Oekraïne, Polen, de Baltische Staten en Roemenië komen berichten over erg lage temperaturen. Variërend van -12 tot -30 graden Celsius. Analisten melden volgens RVO in het weekbericht granen echter dat er overwegend voldoende sneeuw is gevallen voor bescherming van de wintertarwe.

Historisch laag areaal

In grote tarweregio's in de Verenigde Staten is de situatie op de veel percelen wintertarwe weinig florissant vanwege een tekort aan neerslag in combinatie met lage temperaturen. Ook blijkt uit het meest recente WASDE-rapport dat het ingezaaide areaal wintertarwe in de VS historisch laag is.

Weer

  • Zaterdag
    11° / 6°
    10 %
  • Zondag
    7° / 4°
    30 %
  • Maandag
    6° / 3°
    70 %
Meer weer