Agrifirm Plant wijst op kansen van sojateelt

Agrifirm Plant zoekt ook voor 2017 telers voor het nieuwe gewas soja. De samenwerking tussen de coöperatie en Alpro geeft de gewenste afzetgarantie.

Agrifirm+Plant+wijst+op+kansen+van+sojateelt
© Nieuwe Oogst

De sojateelt is vijf jaar geleden in Nederland geïntroduceerd. De vraag naar duurzaam geteelde, regionale en gegarandeerde GMO-vrije soja neemt toe.

Agrifirm Plant verzorgt de afzet van de Nederlandse soja middels een speciale soja-pool. Deze is vergelijkbaar met de granen. Dit jaar zal de coöperatie de afzet op dezelfde wijze organiseren. Door deze vorm van collectieve afzet kan Agrifirm Plant het beste verkoopresultaat behalen.

In 2016 was de gemiddelde opbrengst 2,7 ton per hectare. De beste 25 procent scoorden een gemiddelde van 3,6 ton per hectare, met een positieve uitschieter van ruim 4 ton per hectare. De soja verkoopt Agrifirm Plant grotendeels aan de voedingsmiddelenindustrie. Ook is er door Agrifirm Feed een proef gestart voor toepassing in de melkveehouderij.

Rendement

Soja biedt mogelijkheden voor zowel akkerbouwers als veehouders. Zij kunnen volgens Agrifirm Plant een rendement verwachten dat kan concurreren met zomertarwe of gerst. Binnen het bouwplan geeft soja, als extensieve vrucht, de grond rust. Daarnaast is soja een stikstofbindend gewas en kan een opvolgteelt daar ook profijt van hebben.

De teelt van soja staat politiek in de belangstelling. Provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland willen de telers de kans geven om de sojateelt te leren kennen ervaring op te doen. De noordelijke provincies doen dat onder andere door een premie van 70 euro per ton. Telers kunnen deelnemen aan een startbijeenkomst en een inhoudelijke kennisbijeenkomst. Daarnaast krijgen ze advies van teeltdeskundigen van Agrifirm Plant.

Bij de start van de teelt wordt er een overeenkomst opgemaakt en ondertekend. Inzaaien gebeurt eind april en de oogst is aan het einde van de zomer. Afzet van de soja vindt plaats in de periode van november tot en met mei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer