Studenten zoeken smaakvolste aardbei

Hoe hebben de groeiomstandigheden invloed op de smaak van de aardbei? Over deze vraag hebben zes tweedejaars HAS-studenten onder begeleiding van docenten en The Greenery zich de afgelopen maanden gebogen.

Studenten+zoeken+smaakvolste+aardbei
© HAS Hogeschool

De HAS-studenten hebben geprobeerd een zo smaakvol mogelijke Elsanta-aardbei te telen door in de winterperiode onder verschillende teeltomstandigheden het gewas te laten groeien. Dat doen ze in de nieuwe hightech kas van de hogeschool in Den Bosch.
De 1.500 vierkante meter grote kas is een innovatieve praktijkleeromgeving met de nieuwste technieken op teeltgebied. Er kunnen bijvoorbeeld diverse gewasonderzoeken worden gedaan, waarbij gevarieerd wordt met verschillende lichtinstellingen, bemesting watergift, verduistering en luchtvochtigheid.
Sinds 2008 werkt Klaas de Jager van The Greenery jaarlijks samen met studenten en docenten van HAS Hogeschool in Den Bosch. Zo kan hij als innovatiemanager voor zachtfruit bij de afzetorganisatie voor groente en fruit dingen uitproberen onder omstandigheden die bij telers niet mogelijk zijn.
'De meerwaarde van de samenwerking met HAS is dat we de mogelijkheden van ideeën kunnen verkennen zonder hoge kosten en zonder resultaatverplichting.'
Elke twee weken zit De Jager met de studenten om de tafel en zet hij zijn ervaring in op het gebied van onder meer klimaat en bemesting. Waardevolle kennisinput als aanvulling op de theorielessen.
Meestal vindt er geen grote klapper plaats in de onderzoeken met de studenten, concludeert De Jager. 'Dat is niet erg. Ik zie elk onderzoek als bouwstenen in de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden in teelten. Telers worden vaak benaderd door leveranciers van hulpstoffen. Dit onderzoek levert informatie op die voor hen van belang is.'
De innovatiemanager kan nog niets zeggen over de uitkomsten van het lopende onderzoek dat binnenkort wordt afgerond.
In maart hebben de studenten twee smaaktesten gehouden op de hogeschool. Ze hadden vier bakjes klaargezet. Eén bakje was gevuld met aardbeien afkomstig uit een andere proef van The Greenery zonder belichting, het tweede met aardbeien die geteeld waren vanuit de nulmeting, de overige twee waren gevuld met aardbeien die biostimulanten toegevoegd hadden gekregen, Melasse en Maxstim. Melasse is een nevenproduct uit suikerbiet. Maxstim is een specifieke mix van organische materialen.
'De smaakverschillen blijken niet ver uiteen te liggen, behalve met de aardbeien die The Greenery had aangedragen. Die waren het minst smaakvol', aldus de studenten.
De teelt van de aardbeien was een off-seasonproject omdat studenten gebonden zijn aan het schooljaar. De aardbeien zijn in november geplant, de eerste vruchten zijn in februari geplukt. 'Niet echt de juiste timing voor Nederlandse aardbeien. Maar door gebruik te maken van speciale lichttechnieken in de kas, was de teelt mogelijk. Dit levert ook informatie op over belichte teelt en bijvoorbeeld wortelgroei.'
Mocht de studie leiden tot lekkerder aardbeien, dan is het interessant voor de verkoop, weet De Jager.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer