%27Mooie+middenprijs+Sweet+Sensation%27
Nieuws
© The Greenery

'Mooie middenprijs Sweet Sensation'

Voor de klasse I-peren die voldoen aan de kwaliteitseisen van het merk Sweet Sensation is afgelopen jaar gemiddeld 1,16 euro betaald.

The Greenery presenteerde onlangs op een telersbijeenkomst de middenprijzen van het eigen conceptras Sweet Sensation voor het seizoen 2015-2016. Deze rode peer is een mutant van het ras Doyenné du Comice.

Prijs Sweet Dored

De klasse I-peren die niet aan de eisen van Sweet Sensation voldoen ten aanzien van kleur, maat en hardheid worden als Sweet Dored verkocht. Daarvan was de middenprijs 0,57 euro per kilo.

Bijna 70 procent van de Nederlandse aanvoer is volgens The Greenery als Sweet Sensation afgezet. Zo'n 8 procent is als Sweet Dored op de markt gebracht. Van de overige 22 procent is 18 procent verkocht in klasse II en slechts 4 procent kwam uiteindelijk terecht in de industrie.

Tevreden over afzet

In een reactie zegt Michiel Appelhof, fruitteler in Zeewolde en voorzitter van de werkgroep Sweet Sensation bij The Greenery, dat hij zeer tevreden is over deze afzetresultaten en mooie middenprijs.

'De prijs van Sweet Sensation ligt gemiddeld zo'n 40 cent per kilo boven die van Conference. Voor een deel hebben we die meerprijs nodig als compensatie voor de lagere productie', vertelt Appelhof.

Nederlandse aanbod

De afgelopen drie jaar varieerde het Nederlandse aanbod van Sweet Sensation van 2.200 ton in 2013 tot 5.000 ton in 2014. Vanwege vooral de gevolgen van een koude bloei kwam afgelopen jaar de oogst uit op 4.200 ton.

Komend jaar kan de productie van Sweet Sensation in ons land met het ouder worden van de aanplanten volgens de prognose van The Greenery oplopen tot 6.000 of zelfs 7.000 ton.

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer