Geitenmelkprijs+tikt+70+euro+aan
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Geitenmelkprijs tikt 70 euro aan

Niet eerder was de gemiddelde geitenmelkprijs zo hoog dan vorig jaar: 69,99 euro per 100 kilo melk. De NGZO dankt dit onder andere aan de toenemende populariteit van de zuivel van geitenmelk.

Gemiddeld werd vorig jaar 69,99 euro per 100 kilo geitenmelk uitbetaald. Ten opzichte van 2014 is dit een lichte stijging. In dat jaar bereikte de melkprijs een top. Dit blijkt uit het overzicht van de geitenmelkprijzen van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij en vakblad Geitenhouderij over 2015.

'Vraag en aanbod pakken de laatste jaren gelukkig goed uit voor de geitenmelkprijs', stelt Onno Boersma van de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie (NGZO). 'En dat was voor de geitenhouders ook nodig gezien de bar slechte tijden die ze hebben gehad.'

Goede opbrengst

Volgens Boersma is Hollandse geitenkaas in toenemende mate populair. Daardoor zorgt het voor een goede financiële opbrengst voor de geitenhouder. 'Daarnaast is er ook groei in het overige palet van producten, zoals melkpoeders op basis van geitenmelk en zachte kazen. Wij kunnen meer toegevoegde waarde aan de melk bieden.'

Hij verwacht dat de consumptie waarschijnlijk is toegenomen doordat consumenten de toepassing van geitenzuivel meer hebben ontdekt. 'Het gezonde en pure karakter wordt gewaardeerd. De zuivel is makkelijk verteerbaar, is een goede bron van voedingsstoffen en is rijk aan vitamines en mineralen.'

Gestegen

Uit de geitenmelkprijsvergelijking blijkt dat de gemiddelde melkprijs in 2015 met 0,68 euro per 100 kilo is gestegen. Dit is een procent hoger dan in 2014.

Die stijgende lijn van de geitenmelkprijs geldt sinds 2010. Over 2011 tot 2014 was de stijging jaarlijks 16 tot bijna 20 procent. Die grote toename lijkt voorbij. Drie zuivelondernemingen betaalden over vorig jaar al een lagere prijs uit dan in 2014.

Ook lijkt de nabetaling in de laatste drie jaren af te nemen. Henri Willig keerde in 2015 de hoogste nabetaling uit, 3 euro per 100 kilo. HGM betaalde over dat jaar de hoogste melkprijs.

Daling

De gemiddelde voorschotmelkprijs bedraagt in oktober 64,29 euro per 100 kilo. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is dit een daling van bijna 7 procent. Ten opzichte van de vorige publicatie in augustus daalde de melkprijs met 3,70 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer