Melkprijs+10+procent+lager+dan+vorig+jaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Melkprijs 10 procent lager dan vorig jaar

De internationale melkprijzen over dit jaar zullen naar verwachting gemiddeld circa 10 procent lager liggen dan in 2015. Dat schat melkprijzenonderzoeker Willem Koops van ZuivelNL voorzichtig in.

Daarmee wordt 2016 naar verwachting het op een na slechtste melkprijsjaar in de internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en haar voorganger Productschap Zuivel. 'Alleen in 2009 was de melkprijs gemiddeld nog lager', zegt Koops. De gemiddelde melkprijs in 2015 was 31,27 euro per 100 kilo melk.

De berekende voorschotmelkprijzen van het internationale melkprijzenonderzoek, in opdracht van LTO-vakgroep Melkveehouderij, komen voor september van dit jaar uit op gemiddeld 27,36 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een stijging van bijna 1,20 euro ten opzichte van augustus.

In vergelijking met september vorig jaar ligt de gemiddelde melkprijs 2,27 euro per 100 kilo lager. Dit komt neer op een daling van bijna 8 procent.

Geen opleving

Er blijkt nu geen sprake meer van een eenmalige opleving van de melkprijs. Deze steeg voor de derde achtereenvolgende maand. 'De stijging is groter dan in de vorige maanden', vertelt Koops, 'maar de melkprijzen liggen nog steeds gemiddeld onder het niveau van vorig jaar.'

De melkprijzenonderzoeker verwacht dat daar de komende maanden verandering in komt. 'Dit gezien de forse melkprijsstijgingen die zuivelondernemingen hebben aangekondigd.'

7 euro

Zo stijgt de melkprijs van DMK (en DOC Kaas) in twee maanden in totaal met maar liefst 7 euro per 100 kilo melk. Royal FrieslandCampina (RFC) verhoogt in oktober en november de voorschotprijzen met in totaal 6,75 euro per 100 kilo. RFC verhoogde maandag haar garantieprijs voor november naar 33 euro. De voorschotprijs stijgt daarmee met 3,75 euro ten opzichte van de garantieprijs van oktober.

RFC verwacht dat de melkprijzen van de referentiebedrijven in november verder zullen oplopen. Van de toename van bijna 4 euro is 0,30 euro een correctie op te laag ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven. De stijgende melkprijs is het gevolg van verder oplopende noteringen voor vooral kaas en boter.

Inhaalrace

De melkprijs van Arla steeg de laatste twee maanden met 4 euro per 100 kilo. Volgens Koops zal deze 'inhaalrace' de melkprijs van dit jaar echter niet voldoende compenseren om in de buurt te komen van de gemiddelde melkprijs over 2015.

De onderzoeker noemt het opvallend dat de melkprijs van Fonterra vanaf het huidige melkprijsjaar, die in juni 2016 is gestart, hoger is dan de gemiddelde melkprijs van de Europese zuivelondernemingen. 'Desalniettemin is er in Nieuw-Zeeland geen sprake van een relatief goed melkprijsjaar. Hoewel de huidige melkprijs duidelijk hoger is dan in de vorige twee slechte melkprijsjaren, ligt de actuele melkprijs nog steeds fors onder het gemiddelde van de jaren daarvoor.'

Koersstijging

Het grote verschil tussen de Amerikaanse (klasse III) melkprijs en de gemiddelde melkprijs in Europa komt mede door de forse stijging in de afgelopen twee jaar van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. 'Zonder deze koersstijging zou de berekende USA-melkprijs zo'n 5 euro per 100 kilo lager liggen. Omgerekend in Amerikaanse dollars ligt de melkprijs in 2016 nog steeds duidelijk lager dan het gemiddelde in voorgaande jaren.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer