Milieudefensie stapt uit weideconvenant

Uit onvrede met het behaalde weidegangresultaat, stapt Milieudefensie uit het Convenant Weidegang. De maat is voor de organisatie vol, nu het aantal koeien in de wei is gedaald in plaats van gestegen.

Milieudefensie+stapt+uit+weideconvenant
© LTO Noord

Binnen Convenant Weidegang werken onder meer de landbouwsector, zuivelorganisaties, overheid en maatschappelijke organisaties samen om de koe in de wei te houden.

Na vier jaar is er volgens campagneleider Jacomijn Pluimers van Milieudefensie te weinig resultaat geboekt. Zij ziet nog maar een oplossing: 'Staatssecretaris Martijn van Dam moet meer koeien in de wei wettelijk verplichten.'

Dalende trend

De sector beloofde in 2012 het niveau van weidegang te behouden. Dat was toen 81 procent van de bedrijven. Nu is dat 78 procent. Die dalende trend zet zich voort, voorspelt Wageningen Universiteit en Research.

'Ook de doelen in het verbetervoorstel dat Milieudefensie een half jaar geleden nog inbracht om weidegang wel te halen, zijn niet gerealiseerd. Er zijn stappen gezet, maar er zijn ontwikkelingen buiten het convenant weidegang die dit tegenwerken.'

Mestverwerking

'Vrijblijvendheid is troef. Vooral FrieslandCampina zegt dat ze koeien in de wei belangrijk vindt, maar jaagt met het stimuleren van mestverwerking de koe juist de stal in', geeft Pluimers aan.

'Mest moet snel worden verzameld om te kunnen verwerken. Dat is een stuk lastiger als de koeien in de wei staan en vrij rondlopen', vervolgt ze.

Dweilen met de kraan open

Niet alleen de sector laat het in haar ogen afweten, ook de overheid met haar beleid van verhandelbare fosfaatrechten en stimulering van mestverwerking draagt aan opstallen bij.

'De miljoenen euro's weidegangsubsidie blijven dweilen met de kraan open', zegt Pluimers.

Kees Romijn voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij betreurt het vertrek. Een gesprek om Milieudefensie binnen het convenant te houden heeft niet het gewenste resultaat gehad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer