Anthos: 'Duurzaamheid hoort in genen bloembollen- en boomkwekerijsector'

Duurzaamheid moet dé nieuwe strategie voor de bloembollen- en boomkwekerijsector worden om de markt te benaderen', betoogde Anthos-voorzitter Henk Westerhof tijdens de drukbezochte eindejaarbijeenkomst van zijn organisatie.

Westerhof signaleert dat beide sectoren nu te veel en te vaak in het defensief worden gedrukt door acties van Greenpeace en publicaties in de media over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 'Daar staat het toenemende belang van een duurzame en leefbare samenleving tegenover', zegt hij.

Bloembollen en boomkwekerijproducten zijn volgens de Anthos-voorzitter bij uitstek geschikt om een bijdrage aan die duurzaamheid te leveren. 'Door onze deelname aan stichting De Groene Stad wil Anthos ertoe bijdragen dat duurzaamheid als hét DNA van de sector wordt gezien', hield Westerhof de aanwezigen voor.

Transparantie

De sector zal veel meer transparantie moeten bieden over de wijze waarop de producten worden geproduceerd. Zowel retailers als afnemers in de institutionele markt vragen daarom, mede onder druk van de publieke opinie en acties van non-gouvernementele organisaties (NGO's), waaronder Greenpeace.

'Het gaat bij de retail niet alleen om het rendement. Ook op het gebied van duurzaamheid zullen sierteeltproducten hun toegevoegde waarde in het schap moeten kunnen beargumenteren en bewijzen', stelt Westerhof.

Certificering

'In gemeenten is het vaak de politiek die hoge duurzaamheidseisen stelt aan onze bomen, struiken, bollen en planten, maar ook aan de leveranciers van deze producten. De gevraagde transparantie moet geboden worden door de ondernemers zelf. Certificering kan daarin een ondersteunende rol vervullen', vervolgt de Anthos-voorzitter.

Westerhof kraakte in dat verband een kritische noot over de veelheid van de verschillende duurzaamheidsmerken, waaronder MPS, Groenkeur en Milieukeur: 'De veelheid daarvan werkt de gevraagde transparantie niet in de hand en heeft daarop zelfs een frustrerende uitwerking, ook omdat marktpartijen het onderscheid tussen de verschillende merken moeilijk kunnen herkennen.'

Groene Stad Charta

Om vergroening te stimuleren zal stichting De Groene Stad, waarin Anthos samen met de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten participeert, binnenkort de Groene Stad Charta introduceren. Dit is hét handvest voor de vergroening van steden en dorpen.

Door het ondertekenen van de Groene Stad Charta kunnen deelnemende bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties hun groene ambities zichtbaar maken met een doordachte inzet van groen op bijvoorbeeld pleinen in stads- en dorpscentra, bedrijfsterreinen of bij ziekenhuizen. Ondertekenaars kiezen daarmee voor vergroening ten bate van een duurzame en leefbare omgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer