Mopperen+helpt+watergebiedsplan+vooruit
Nieuws
© Eigen Foto

Mopperen helpt watergebiedsplan vooruit

In De Harken, bij Appelscha, komt 37.500 kuub meer waterberging dan dat het Wetterskip aanvankelijk voor ogen had. Deze resultaten werden woensdag tijdens het mini-symposium pilot watergebiedsplan in Oosterwolde bekendgemaakt. Samenwerking is hierbij van groot belang, en mopperen ook, gaf Wim Dijkman van CLM aan. Volgens hem helpen moppersessies gebiedsplannen vooruit.

Het traject naar samenwerking verliep stroef. Wetterskip Fryslân maakte in 2012 een nieuw watergebiedsplan Appelscha. Dat kon niet op draagvlak van de boeren rekenen. Door met de boeren in gesprek te gaan, ontstonden oplossingen. De betrokkenen ontwikkelden een folder met tips over samenwerken tussen groen en blauw voor andere gebiedsplannen.

'De Kaderrichtlijn Water lag er. Dan kun je dat wel blijven wegschuiven. Maar je kunt er beter over meepraten dan dat er over je besloten wordt', gaf een boer tijdens de bijeenkomst aan.

Dat is ook de ervaring van LTO Noord regio Noord-voorzitter Trienke Elshof. 'Je kunt nog zoveel inloopbijeenkomsten organiseren, maar als de boer niet gehoord wordt, dan werkt dat niet.'

Acceptatie

Duidelijkheid is volgens dagelijks bestuurder Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân van wezenlijk belang voor acceptatie. 'Zorg voor een kartrekker in het proces. Deze kan voor duidelijkheid zorgen. Onduidelijkheid is fnuikend voor acceptatie in het proces. '

Coördinator Deltaplan Agrarisch Water Bouwe Bakker pleitte voor het geven van een mandaat aan de medewerker van het waterschap om zaken met de boer aan de keukentafel af te spreken. Dat stipte Wim Dijkman van CLM ook aan. 'Zonder mandaat begin ik er niet aan. Soms duurt het driekwart jaar voor de organisatie bij elkaar aan tafel zit om zaken te regelen. Dan kan het nog niet doorgaan. Dat kan niet'

Jongeren

Dijkman tipte ook om de boeren in klankbord- en werkgroepen een vergoeding te geven. 'Zorg voor gelijkwaardigheid. Een medewerker van Staatsbosbeheer wordt wel betaald. Maar de boer moet het tussen het melken door doen.'

De CLM'er adviseerde vooral ook moppersesies te houden. 'Soms heb je er de pest in. Dan is een half uur mopperen goed om daarna weer verder te kunnen.'

Tenslotte riep hij op jongeren een kans te geven bij dit soort projecten. 'Jongeren hebben niet een stuk geschiedenis bij zich, maar wel de toekomst. Zij sturen vooral hun vaders naar vergaderingen. Maar probeer eens achter de gordijnen te staan, ook al heb je nog zoveel ervaring.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer