Inkomen van Europese boer daalt met 14 procent

De inkomens per werknemer in de landbouw in de Europese Unie dalen de komende tien jaar met maar 2 procent stijgen. Het totale landbouwinkomen daalt met 14 procent door de betrekkelijk lage prijzen en de toenemende kosten. Dat stelt de Europese Commissie in een 10-jarige vooruitzicht.

De teelt van tarwe, mais en gerst neemt toe, ten koste van andere granen. De vraag naar granen kan met 6 procent stijgen, vooral door een grotere vraag naar maïs vanuit de veehouderij. De exportmogelijkheden voor zachte tarwe en gerst blijven positief. De graanprijzen zijn lager dan de pieken uit het recente verleden, tot circa 160 tot 170 euro per ton in 2016.

Zuivelproductie

De toename van de Europese melkproductie in het komende decennium is gematigd met gemiddeld 1,3 miljoen ton melk per jaar gemiddeld. Dat is lager dan de afgelopen jaren. De Europese zuivelsector zal naar verwachting wereldwijd de belangrijkste exporteur zijn, net boven Nieuw-Zeeland. Toch wordt in 2026 nog steeds 85 procent van de zuivel binnen de Europese Unie afgezet. De consumptie van verse melk daalt verder, die van kaas en boter stijgt.

Vlees

De rundvleesproductie in de Europese Unie wordt vooral gedreven door de ontwikkelingen in de zuivel. Na een lichte toename van de productie in 2015 en 2016 is de verwachting dat de productie in de komende tien jaar afneemt tot 7,5 miljoen ton in 2026.

De varkensvleesproductie stijgt nog iets, waarbij de sector vooral afhankelijk is van de export naar landen buiten de Europese Unie. De concurrentie op basis van prijs vanuit Brazilië en de Verengde Staten is sterk. De productie van pluimveevlees neemt met ongeveer 5 procent toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer