Boer steunt stopper, maar ziet minder melken niet zitten

In de melkveehouderij heerst verdeeldheid over het fosfaatreductieplan. Het melkreductieplan heeft weinig draagvlak.

Boer+steunt+stopper%2C+maar+ziet+minder+melken+niet+zitten
© Fotografie Twan Wiermans

De stoppersregeling en het voerspoor kunnen wel op veel bijval rekenen. Dat blijkt uit een enquête van Prosu Databased Marketing in opdracht van Milieudefensie en Netwerk Grondig onder ruim 1600 melkveehouders.

Uit de peiling blijkt dat 3 op de 10 boeren het akkoord steunen, 45 procent is tegen, 25 procent weet het niet. Vooral de mindermelkregeling staat veel melkveehouders tegen, daar is maar 25 procent voorstander van.

Enthousiaster zijn de boeren over fosfaatreductie via het voerspoor en de stoppersregeling. Het voerdeel krijgt 68 procent steun, voor de stoppersregeling is 78 procent. 56 procent van de deelnemers aan de enquête vindt dat grondgebonden melkveehouders niet gekort mogen worden op hun melklevering.

Weidegang

De enquête is ingevuld door 1610 melkveehouders, onder wie ook intensieve melkveehouders. Van de 1280 deelnemers die bedrijfscijfers invulden levert 69 procent aan Friesland Campina, 5 procent aan DOC, 4 procent aan Vreugdenhill en 1 procent aan een biologische zuivelfabriek. Verder past 27 procent geen weidegang toe, 36 procent heeft meer dan 120 melkkoeien en 16 procent minder dan 60.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer