Bietenrassen zetten stap vooruit

Op de Aanbevelende Rassenlijst 2017 staan acht nieuwe suikerbietenrassen. In aantal een goede score. Twee rassen van Betaseed vallen op vanwege hun hoge financiële opbrengst. Van deze rassen zal naar verwachting de beschikbaarheid van zaaizaad dit jaar relatief beperkt zijn en ze zullen snel uitverkocht raken.

Bietenrassen+zetten+stap+vooruit
© Koos van der Spek

1Financiële opbrengst van bietenrassen blijft stijgen

Bij de teelt van suikerbieten zijn vooral rassen met een hoge financiële opbrengst bij de telers in trek. Dit jaar staat het ras BTS 7105 RHC van Betaseed bij de rhizoctoniaresistente rassen boven aan de lijst. De financiële opbrengst is 4 procent hoger dan gemiddeld.

In het segment van aaltjesresistent scoort BTS 5270 N goed. Qua financiële opbrengst (105) steekt het ras boven alle andere uit. 'Ik kan me voorstellen dat andere zaadbedrijven hier jaloers op zijn', zegt Bram Maarsingh van Betaseed. Beide rassen staan in de N-rubriek, de nieuw aanbevolen rassen.

2Door nieuwkomers krijgen telers meer keuze

Nieuwe rassen die qua vooruitgang in financiële opbrengst minder spectaculair scoren, zijn wel degelijk van belang voor de telers. 'Dit soort nieuwkomers zorgt ervoor dat er meer valt te kiezen', zegt Marcel Arts van KWS, die in dit verband de nieuwe rassen Elisabeta KWS en Xaviera KWS noemt. Beide rassen staan in de N-rubriek en zijn voor de teelt op percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes. 'Met een financiële opbrengst van 102 zijn ze beter dan het gemiddelde van de huidige vier beste rassen', zegt Arts.

Het andere nieuw ras van KWS is Wilhelmina KWS. Dit ras is beperkt aanbevolen (B-rubriek). Wilhelmina KWS heeft een aanvullende resistentie tegen de AYPR-variant of een andere nieuwe variant van het rhizomanievirus.

In de B-rubriek staan ook de rassen BTS 6940 van Betaseed, Hannibal van Strube en Racoon van SESVanderHave. BTS 6940 heeft ook een aanvullende resistentie tegen de AYPR- variant of een andere nieuwe variant van het rhizomanievirus. Hannibal scoort goed op vroegheid grondbedekking en suikergehalte. Racoon is voor telers die een ras zoeken met een hoog suikergehalte.

3Rassen gaan steeds minder lang mee

Met de nieuwe rassen realiseren de kwekers bij de teelt van suikerbieten jaarlijks gemiddeld een 1,5 procent hogere financiële opbrengst. Dat komt vooral door nieuwe kweektechnieken die sinds een jaar of acht worden toegepast, geeft Arts aan. 'Een goed ras ging vroeger wel vijf tot acht jaar mee. Nu is de cyclus korter en moet je denken aan maximaal drie tot vier jaar.'

Ook Maarsingh wijst erop dat de concurrentie tussen de bietenrassen nu groter is. 'We moeten er rekening mee houden dat we een nieuw ras gedurende een kortere periode kunnen verkopen en we de kosten sneller terug moeten verdienen. Het is de teler die voordeel heeft bij deze ontwikkeling.'

4Markt vraagt naar meer resistenties

De markt vraagt om bietenrassen met steeds meer resistenties. Het inbouwen ervan gaat vaak niet zonder negatieve effecten. Zo gaven bietenrassen met aaltjesresistentie in het verleden op gronden zonder aaltjes een circa 15 procent lagere opbrengst. Sinds 2014 zitten ze op hetzelfde niveau als rhizomanieresistente rassen.

KWS komt in 2018 waarschijnlijk met een ras met drievoudige resistentie (rhizomanie, rhizoctonia en bietencysteaaltjes) die qua financiële opbrengst kan meekomen met de beste rhizoctonia- en aaltjesrassen. Nu is het nog zo dat triplerassen voor bepaalde percelen een oplossing bieden, maar geen topopbrengst. Volgens Arts wordt dat in 2018 met het nieuwe ras van KWS beter. 'Pas dan kan de markt van rassen met drievoudige resistenties groeien.'

5Speciale eigenschappen blijven belangrijk

Wanneer telers kunnen kiezen uit meerdere rassen met ongeveer een gelijke financiële opbrengst, kunnen speciale eigenschappen de doorslag geven. Neem bijvoorbeeld Florena KWS, sinds 2015 ruim uitgezaaid. Het ras is bietencysteaaltjesresistent en aanvullend rhizomanieresistent. 'Misschien gaat zo'n ras wel vijf tot acht jaar mee', schat Arts in.

Bij het nieuwe ras Racoon van SESVanderHave valt het hoge suikergehalte (104) op. Leendert Hanse van SESVanderHave denkt dat deze eigenschap naar de toekomst toe steeds belangrijker wordt. 'De basisprijs van Suiker Unie geldt voor 17 procent suiker. Bij een lager percentage krijgen telers korting. Een hoog suikergehalte is een trend en draagt door minder transportkosten bij aan een duurzame suikerproductie.'

Het ras Hannibal is vanwege de lage financiële opbrengst vorig jaar van de lijst gehaald. 'Op verzoek van de kweker staat dit ras er nu weer op, in het belang van een breed assortiment bietenrassen', legt Noud van Swaaij van het IRS uit. Hannibal combineert een hoog suikergehalte met een vroege grondbedekking. 'Het is een ras voor telers op lichte zand- en dalgronden met een grote onkruiddruk', zegt Bart van der Weijden van Strube.

6Goede vooruitzichten voor komende jaren

Nu al is duidelijk dat de stroom aan nieuwe bietenrassen niet opdroogt. Zo werkt SESVanderHave aan een verbeterde Racoon, met een hoog suikergehalte en meer tonnen. 'Suiker Unie streeft naar gemiddeld 18 procent suiker en 90 ton bieten. Daar werken we aan', zegt Hanse.

Betaseed heeft BTS 2345 N als kandidaat voor 2018. Het ras is aaltjesresistent en aanvullend rhizomanieresistent. 'Belangrijk voor de toekomst', aldus Maarsingh. Het ras is beperkt beschikbaar voor uitzaai in 2017. Daarnaast komt KWS in 2018 met een nieuw tripleras.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer