Landbouw+stoot+minder+C02+uit
Nieuws
© Mike Schellart

Landbouw stoot minder C02 uit

De landbouw heeft in het derde kwartaal van 2016 minder CO2 uitgestoten dan in hetzelfde periode vorig jaar.

Samen met delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid vormt de landbouw één cluster. Dat is goed voor 25 procent van de totale uitstoot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Naast de landbouwsector stootte ook de basismetaalindustrie minder CO2 uitgestoten. De lagere uitstoot van die sector kwam vooral door de lagere productie. De chemische industrie stootte juist meer CO2 uit door de hogere productie.

Economische groei

De totale CO2-uitstoot in Nederland was 2,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De economie groeide in dezelfde periode met 2,4 procent. Dit is het derde kwartaal op rij dat de CO2-uitstoot lager is bij economische groei.

Belangrijke oorzaak van de lagere uitstoot is dat energiecentrales meer aardgas in plaats van steenkool hebben ingezet bij de productie van elektriciteit. Ook is er opnieuw minder gas gebruikt voor het verwarmen van gebouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer