Samenwerking+moet+CO2%2Duitstoot+verlagen
Nieuws
© Koen van Wijk

Samenwerking moet CO2-uitstoot verlagen

Een groep van ruim 25 bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, overheden en onderzoeksinstellingen heeft woensdag 26 oktober een overeenkomst getekend voor meer onderzoek naar projecten voor de verlaging van CO2-uitstoot.

Dat gebeurde tijdens de klimaattop in Rotterdam. Van alle reeds onderzochte projecten die werden gelanceerd heeft het CO2 Smart Grid de grootste impact op de reductie van CO2-emissie.

Door afvang van CO2 bij bedrijven kan deze hergebruikt worden in industriële processen, als grondstof in de industrie, als meststof in de glastuinbouw of bijvoorbeeld de algenteelt.

OCAP

Op dit moment nemen al zo'n 500 glastuinbouwbedrijven in Zuid-Holland via OCAP CO2 af uit de Rotterdamse industrie. De ondertekenaars streven ernaar om binnen 15 jaar ten minste acht miljoen ton CO2 per jaar te hergebruiken. Dit is circa vijf procent van de totale huidige uitstoot van broeikasgassen in Nederland.

De bedoeling is dat voor 2020 wordt besloten over de aanleg van een zogenoemd smart grid (de infrastructuur) om het hergebruik van grote hoeveelheden CO2 mogelijk te maken.

Uitbreiding

Nog voor de aanleg van het smart grid kan al worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de CO2-levering aan de glastuinbouw. Die CO2 wordt via een pijpleiding van de beide fabrieken naar de glastuinbouw vervoerd en daar gebruikt om het aardgasverbruik in de glastuinbouw terug te dringen.

Bedrijven waar ook CO2 kan worden afgevangen zijn de afvalenergiebedrijven van Amsterdam (AEB) en Rotterdam (AVR) maar ook energiecentrales en andere energie intensieve industrieën zoals staalproducenten, raffinaderijen, de chemische sector en cementbedrijven.

Tuinbouwpartijen

Tot de partners in het CO2 Smart Grid behoren LTO Noord Glaskracht, Greenport Westland-Oostland, Greenport Aalsmeer, Gemeente Westland, Provincie Zuid-Holland en Noord-Holland, OCAP en de ministeries van EZ en I & M.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer