Te+weinig+geld+voor+alle+hernieuwbare+energie
Nieuws
© Ivarem

Te weinig geld voor alle hernieuwbare energie

De ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland verloopt goed, concludeert minister Henk Kamp van Economische Zaken.

In de tweede en laatste ronde van de SDE+ in 2016 zijn 4.726 aanvragen energieprojecten ingediend waarbij 11,5 miljard is gemoeid. Er is 5 miljard euro aan budget beschikbaar.

'Het grote aantal aanvragen voor de SDE+ regeling is een goed teken. Het duidt er op dat er voldoende projecten zijn om de energietransitie door te zetten. Hiermee blijven ook de afspraken uit het Energieakkoord van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023 binnen bereik', aldus Kamp.

'Om de overgang naar een CO2-arme samenleving te kunnen maken stimuleert het ministerie de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland via de regeling SDE+. Duurzame energie is beter voor het milieu, maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en creëert nieuwe economische kansen.

Zonprojecten

De populariteit voor de aanvraag van subsidie binnen de SDE+ regeling voor zonprojecten is hoog. Dit najaar zijn 4.458 aanvragen binnengekomen. Daarnaast zijn aanvragen ingediend voor geothermie, wind op land, waterkracht, biomassa warmte en de bij- en meestook van biomassa.

Ook is er geld voor moonovergisters. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag de speciale SDE-subsidie van 150 miljoen euro voor monomestvergisters. Een motie van de prayij voor de Dieren om een eind te maken de regeling, werd ruime meerderheid verworpen.

Beoordeling

De projecten voor de SDE+ worden zorgvuldig beoordeeld op basis van de eisen van de regeling en getoetst op technische, financiële en economische haalbaarheid.

In 2016 is binnen de regeling SDE+ met de voorjaarsronde en de najaarsronde in totaal 9 miljard euro beschikbaar gesteld voor hernieuwbare energieprojecten. Dit is exclusief het budget voor wind op zee (windenergiegebied Borssele).

De SDE+-subsidie wordt pas uitbetaald als de projecten daadwerkelijk energie leveren, over een periode van maximaal 15 jaar. De hoogte van het beschikbare SDE+ budget voor 2017 wordt dit jaar nog bekend gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer